Diós csavart kalácskoszorú

hirdetés

Mint a kalácsoknak, ennek is kelt tészta az alapja, de nem kell külön keleszteni, hamarabb elkészül. A töltelék tetszés szerint variálható, elkészíthető mákos, kakaós változatban is.

Hozzávalók

Tésztához

40 dkg liszt

1 tojássárgája

2,5 dkg élesztő

1,5 dl tej

8 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

2 ek vaníliás cukor

Töltelékhez

20 dkg cukrozott darált dió

10 dkg olvasztott vaj

4-5 ek sárgabaracklekvár

kevés reszelt narancshéj

tojásfehérje a lekenéshez

2 ek kristálycukor a szóráshoz

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.

dioscsavartkoszoru1aA lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgát, a sót, a felfuttatott élesztőt és a cukrot. Dolgozzuk össze.

A tésztát borítsuk deszkára és gyúrjuk, amíg jól formázható, selymes tésztát nem kapunk.

Vágjuk ketté. Nyújtsuk vékony, nagy téglaalappá. Locsoljuk meg olvasztott vajjal, kenjük meg vékonyan a lekvárral, majd szórjuk meg a cukrozott dióval, a reszelt narancshéjjal, végül locsoljuk meg ismét vajjal.

A tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk a tölteléket a tésztához. Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.

A tészta másik felét ugyanígy készítsük el.

A feltekert tésztarudat tegyük magunk elé, éles késsel vágjuk ketté hosszában. A két felvágott tésztacsíkot tegyük egymás mellé úgy, hogy háttal legyenek egymásnak – a vágott részek álljanak kifelé. Fogjuk össze a két csíkot az egyik végén és tekerjük össze, majd formázzunk koszorút belőle. A végeit nyomkodjuk össze.

A másik tésztával is ugyanígy járjunk el.

A csavarás-tekerés közben valamennyi töltelék kiszóródik, ezt, ha kész a koszorú, szórjuk rá a tetejére.

A két koszorút fektessük egymás mellé a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ne túl szorosan egymás mellé, mert sütés közben megduzzadnak.

Érdemes 1-1 konzervdobozt a közepükbe tenni, hogy megtartsák a formájukat.

A koszorúkat kenjük le a maradék tojásfehérjével, szórjuk meg kristálycukorral és 180 fokon előmelegített sütőben süssük pirosra. Sütési idő kb. 20 perc.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás