Régi házias étel: angyalbögyörő, morzsás nudli, vucerli

A legtöbben nudliként ismerjük, vagy angyalbögyörőnek, Hajnalka nagymamája vucerliként emlegette (valószínűleg szász eredetű név). Az értelmező szótár hengeres, főtt tésztaféleként jegyzi. A burgonyás tészta, sokunk (gyerekkori) kedvence. Apró eltérésekkel a szilvásgombóc és a barátfüle is ezzel a tésztával készül.

Hozzávalók

5-­6 nagyobb burgonya

2 tojás

500 g liszt

kevés cukor

kevés olaj

zsemlemorzsa

(vaníliás) porcukor

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzöm, krumplinyomón áttöröm (aprólyukú reszelőn is le lehet reszelni).

Hozzáadom a 2 tojást, egy késhegynyi sót, és egy kevés cukrot. Kanalanként adagolom a lisztet, jól összedolgozom. Ha ragacsos, kevés lisztet adok még hozzá.

A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom. A nudlihoz ujjnyi széles csíkokat vágok, a tenyerem és a deszka között egy kicsit megsodrom, és kb. 3 centis hengereket vágok belőlük.

Lobogó sós vízben addig főzöm, míg a nudlik feljönnek a víz tetejére.

Kevés olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ebbe forgatom a lecsöpögtetett nudlit.

Porcukorral meghintve tálalom. A nudlihoz baracklekvár is adható.

Jó étvágyat!

Fazakas Hajnalka

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 20 =

hirdetés