Rákóczi túrós tortaként

hirdetés

A Rákóczi túróst a legmagyarabb magyar desszertnek is szokták nevezni. Nyolcvan éve alkotta meg Rákóczi János cukrászmester. Sokan azt hiszik, hogy a sütemény névadója a fejedelem Rákóczi Ferenc. Tortaként is elkészíthető ez a finom édesség.

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához)

A tésztához

20 dkg liszt

10 dkg vaj

2 evőkanál cukor

1 kk vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

1 tojássárgája

1 evőkanál tejföl

3 evőkanál hideg víz

1 csipet só

Töltelékhez

75 dkg túró

3 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

3-4 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

1 kk vaníliakivonat

házi sárgabaracklekvár

Habhoz

4 tojásfehérje

3 evőkanál cukor

rakoczi_turos_2

Elkészítés

A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd az összes hozzávalóval gyúrjuk össze. A tésztát fél órára tegyük a hűtőbe. Nyújtsuk vékonyra és tegyük a vékonyan kivajazott tortaformába. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. negyed óráig. (Akkor jó, ha a széle kezd már színt kapni.)

A túrót jól törjük össze (botmixerrel akár pürésíthetjük is), keverjük össze alaposan a tejföllel, majd adjuk hozzá a tojások sárgáit, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliát. Alaposan keverjük ki.

A megsült tésztát kenjük meg házi baracklekvárral, majd simítsuk rá a túrótölteléket és tegyük vissza húsz percre a sütőbe sülni.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral.

A megsült torta tetejét kenjük meg vékonyan baracklekvárral, halmozzuk rá a tojáshabot és tegyük vissza a forró sütőbe. Két perc után kapcsoljuk ki, és a tortát hagyjuk a sütőben kihűlni.

Olvasztott lekvárral csíkozhatjuk a tetejét (nejlontasak egyik csücskére vágjunk apró lyukat, a zacskóba tegyünk egy kis lekvárt, majd nyomjuk ki belőle a lekvárt, így szépen díszíthető a torta).

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás