Szépít, gyógyít a sütőtök. Öt remek recept

hirdetés

A sütőtök a babák első eledeleinek egyike; a különleges zöldségféle felnőtt korban is sokunk kedvence. Ősszel, télen fogyaszthatjuk. Vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, gyógyhatással bíró zöldségféle, ráadásul finom és megfizethető. Készíthető belőle leves, sütemény, lekvár, ivólé, bár sokak szerint sütve a legfinomabb.

Miért érdemes fogyasztani?

Jelentős kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav forrás. Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmás rohamokat.

Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

 

Receptajánló

Sütőtökös pite

Árvai Erika receptjét ismertetjük, 2012-ben ezzel az édességgel nyert egy főzőversenyen.

Hozzávalók a tésztához

2 és 1/2 bögre finomliszt

1 evőkanál cukor

3/4 teáskanál só

226 gr teavaj

6 evőkanál jéghideg víz

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd a tésztát lefedve legalább 2 órára, vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.

Hozzávalók a krémhez

A krémhez használhatunk jó minőségű konzerv sütőtökpürét, de frissen is elkészíthetjük. A tököt hámozzuk meg, kockázzuk fel, főzzük puhára, s ha kihűlt, botmixerrel pürésítsük.

425 gr sütőtökpüré

3/4 bögre barnacukor

3/4 teáskanál fahéj

3/4 teáskanál gyömbér

1/4 teáskanál szerecsendió

1/4 teáskanál só

csipetnyi őrölt szegfűszeg

3 nagy tojás

1 és 1/4 bögre legalább 20% zsírtartalmú tejszín

Elkészítés

A sütőt 175 fokon melegítsük elő. A vékonyra nyújtott tésztát tegyük kivajazott piteformába. Fedjük le alufóliával, tegyünk rá nehezéknek babot, hogy ne emelkedjen meg a tészta sütés közben. Süssük nagyjából negyed óráig, majd távolítsuk el a babot, a fóliát, és süssük még nagyjából 7 percig. A tésztát hagyjuk kicsit hűlni. A sütő hőfokát mérsékeljük 160-ra.

Nagyobb keverőtálban keverjük össze a sütőtökpürét a hozzávalókkal. A végén adjuk hozzá a tojásokat és a tejszínt. A masszát öntsük a tésztára, majd süssük tovább nagyjából egy óráig. Hagyjuk kihűlni.

Nagyon finom édesség, nemcsak frissen sütve jó, hanem másnap és harmadnap is.

 

Fűszeres sütőtök sütve (nyitókép)

Hozzávalók

1 kisebb sütőtök, 1 evőkanál olívaolaj, tengeri só, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál barna cukor (vagy méz)

Elkészítés

Mossuk meg a sütőtököt, éles késsel (óvatosan) vágjuk ketté, kanállal kaparjuk ki a magokat. Vágjunk belőle kb. 1 centis szeleteket. Olívaolajjal vékonyan kenjük meg a szeleteket, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk (vagy csorgassunk rá mézet), fűszerezzük. Előmelegített sütőben nagyjából 20 percig süssük.

 

Krémsajtos sütőtök szelet

Fotó: sweet peas kitchen
Hozzávalók a tésztához

4 tojás, 1 és 2/3 csésze kristálycukor, 1 csésze növényi olaj, 1 csésze sütőtökpüré, 2 csésze átszitált liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a krémsajthoz

125 g natúr krémsajt, 1/2 csésze lágy vaj vagy margarin, 2 csésze porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokon.

Egy nagyobb tálban haberővel keverjük a tojást, a cukrot, az olajat és a sütőtökpürét, könnyű, krémes állagúra.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a masszához az egészet és kézzel keverjük egyneművé. A tésztát öntsük sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe. Sütésidő: 25-30 perc. Hagyjuk kihűlni, készítsük el a krémet.

A szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük simára a lágy vajjal vagy margarinnal, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). A krémmel vonjuk be a tésztát. A felszeletelt süteményt pekándióval, kesudióval, mandulával, diógerezddel díszíthetjük.

 

Pikáns sütőtök krémleves

Fotó: green kampong

Egy közepes méretű sütőtököt hámozzunk meg, kockázzunk fel. Tegyük lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, majd fűszerezzük ízlés szerint; illik hozzá a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűbors, a szegfűszeg, a fahéj, kardamom, koriander, fekete és fehér bors (kísérletezhetünk a fűszerezéssel).

A tök hamar megpuhul, ne főzzük szét! Adjunk hozzá kis dobozos, zsírosabb főzőtejszínt, majd botmixerrel pürésítsük.

Tálaláskor szórjuk rá pirított tökmagot, locsoljuk meg 1-2 evőkanál tökmagolajjal és 1-2 evőkanál felkevert tejföllel, díszítsük friss petrezselyemzölddel.

Sajtos pirítóssal tálalhatjuk.

 

Sütőtök krémleves (sült tökből)

Hozzávalók

1 közepes sütőtök, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 3 zöldségleves (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz), 1 evőkanál cukor (barnacukor), 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, gyömbérpor, őrölt kardamom), só. Tálaláshoz: tökmagolaj, 1 evőkanálnyi friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.), 1 evőkanálnyi pirított tökmag

Elkészítés

Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük, kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg! Ha megsült, turmixoljuk össze botmixerrel. Pirítsuk meg olívaolajon a zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk), öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét és a főzőtejszínt és turmixoljuk össze. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, esetleg cukorral (ízlés szerint). Tálaláskor szórjuk meg frissen felaprított fűszerekkel, pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás