Kamasz fia regisztrálta a Facebookon, rajonganak cukrászremekeiért

hirdetés

hirdetés

Mestercukrász – bárki elhinné, ha ezt olvasná Árvai Erikáról, miután látta tortáit, cukrászremekeit. Erika már kislányként szívesen kísérletezett a konyhában, felnőttként cukrász tanfolyamot is elvégzett, mégsem tartja magát profi cukrásznak. A sütés, a tortadíszítés számára kreatív hobbi. Kamaszfiának köszönheti, hogy szélesebb körben ismertté vált: gyermeke regisztrálta a Facebookon, az Erika süteményei oldalnak több mint 2 ezer követője van.

Macaron torta
Fotó: Erika süteményei
Tomas Opitz

Erika jó néhány évet töltött az USA-ban, Olaszországban, évekig fodrászként dolgozott. A kreatív oldala mindig erős volt – említi -, gyerekkora óta vonzzák a kézzel készített, egyedi dolgok. Külföldön kezdte komolyabban foglalkoztatni a gasztronómia, a kedvence az új amerikai, a francia és az olasz konyha, de főleg a kézműves cukrásztermékekben látott fantáziát, ebben szerette volna kipróbálni magát.

– Szerencsém volt, mert külföldön olyan emberek vettek körül, akiket érdekelt a sütés-főzés – mondja.

Erika általában nem saját receptekkel dolgozik, viszont a díszítéssel bármilyen klasszikus tortareceptből különleges, egyedi tortát képes kreálni. Nem használ semmilyen adalékanyagot, mellőzi a tartósítót, stabilizáló szereket, térfogatnövelőket.

Erika nagyobbik fia – országos kenu bajnok! – 12 évesen azzal az ötlettel állt elő: Mami, süssél! Csinálok neked a Facebookon egy oldalt! Erika nem ellenkezett, bár kishitűen úgy gondolta, senki sem lesz kíváncsi a süteményeire.

– Elkezdtem feltöltögetni az oldalra az édességek fotóit; eleinte senki sem látta ezeket a képeket, mivel nem voltak az oldalnak követői. Két hónap múlva 16 ezerre ugrott az oldal látogatottsága, jelenleg 540 ezernél tart.

Erika édességei kezdtek ismertté válni, versenyekre is benevezett. Megnyerte a Bejglisütő Versenyt, majd a mesztegnyői Rétes Fesztiválon is remekelt.

Citromtorta
Fotó: Erika süteményei

– Az általam használt receptek jó része amerikai barátnőm nagymamájától származik, de saját receptekkel is kísérletezem. Tortáim főleg a díszítettségükkel keltenek feltűnést; nagyon inspirál ez a munkafázis, képes vagyok még kocogás közben is ezen gondolkodni, újabb kreatív megoldásokat kitalálni.

Csokis gesztenyetorta
Fotó: Erika süteményei
Fotó: Erika süteményei

Erika jobbára családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek süt.

– Legutóbb egy kubai házaspár kért tőlem tortát, teleraktam rózsával. A napokban egy 90 éves néninek sütöttem meg a születésnapi tortáját. Számomra öröm, ha az anyukák, a nők inspirációkat kapnak az édességeim láttán!

 

Az Életszépítők olvasóinak: feketeerdő torta, ahogy Erika készíti

Feketeerdő torta
Fotó: Erika süteményei

Németország leghíresebb és legkedveltebb tortája, egy tübingeni kávézó cukrásza kísérletezte ki 1930-ban.

Szirup

1/3 bögre víz, 1/3 bögre cukor, 1/3 bögre meggylikőr (Cherry brandy)

A vizet a cukrral felforralom, majd hagyom teljesen kihűlni, a végén beleöntöm a Cherry Brandyt.

Meggytöltelék

Egy üveg magozott meggy (befőtt is megfelelő hozzá, nyáron friss meggyből készíthető. A friss meggyet kimagozva kis adagokban lefagyasztom, ezt használom), 1/2 bögre cukor, 1/4 teáskanál fahéj, 3 evőkanál meggylikőr, 2 evőkanál keményítő

A meggyet, a cukrot forralni kezdem, kb. 5 percig forralom. Egy másik tálban csomómentesre keverem a keményítőt (cornstarch), a meggylikőrt, majd a forró meggyhez öntöm, hagyom picit besűrűsödni. Félreteszem, hagyom kihűlni, majd belekeverem a fahéjat. Hűtőbe teszem.

Csokikrém

1 bögre 30 %-os tejszín, 227 gr csokoládé (ét- és tejcsoki vegyesen)

Felforrósítom a tejszínt (nem forralom!),  félrehúzom, és beleteszem a kockára tört csoki. Hagyom 2 percig, majd jól kikeverem és a hűtőbe teszem.

2,5 deci tejszínből elkészítem a tejszínhabot. A tejszínt kemény habbá verem 1/ 3 bögre cukorral, Bourbon vanília rúdból kikapart vaníliával ízesítem.

Piskóta

1/3 bögre sima liszt, 1/3 bögre keményítő (hogy jó omlós legyen a piskóta), 1/4 bögre kakaó (20-22%-os kakaótartalmú holland kakaót használok), 3 nagy tojás, 3 tojássárgája, 3/4 bögre cukor, csipet só

Kivajazok egy normál méretű tortaformát, zsírpapírt teszek bele, amit szintén kivajazok. A sütőt előmelegítem 175 fokra.

Egy tálban össze keverem a lisztet, a keményítőt, a kakaót – van, hogy átszitálom így együtt.

Vízgőz felett egy tálban kikeverem a tojásokat a cukorral, gőz felett folyamatosan keverem, míg a cukor elolvad, és nagyon picit langyossá válik (kb. 2 perc).

Leveszem a gőzről, azonnal kikeverem géppel, addig keverem, míg kihűl – a térfogata elkezd nőni, gyönyörű lesz, körülbelül a háromszorosára nő. A végén ebbe a tojásos masszába szitálom a liszttel elkevert keményítős kakaót. Kézzel nagyon lazán elkeverem – nagyon fontos, hogy finom mozdulatokkal dolgozzunk! A masszát beleöntöm az előkészített tortaformába, 30 percig sütöm. Ha megsült, hagyom teljesen kihűlni.

A torta összeállítása

Nagyon óvatosan 3 részre szeletelem a piskotát. A piskótarétegre rálocsolom a likőr 1/3-át, majd rákenem a csokikrém felét. A krémen szép egyenletesen elterítem a meggyet, majd kevés tejszínhabbal borítom. Jöhet a második réteg – ugyanígy járok el. Az utolsó piskótaszeletet meggysziruppal locsolom meg. Végezetül az egész tortát jó sok tejszínhabbal betakarom.

Tetszés szerint díszíthető meggyel, csokiforgáccsal, vagy csak a gyönyörű hófehér tejszínhabbal.

Erika hófehér tejszínhabból gyönyörű rózsákat formáz – ez a díszítés az egyik védjegye
Fotó: Erika Süteményei | Ferencsik Noémi

Fotó: Erika süteményei | Ferencsik Noémi 

 

Árvai Erika

Sok sikert kívánok, Erika

 

Ajánló

Szánter kenyér

Magyar asszony harapnivaló csodái: mintás cipók, dekoratív kalácsok >>

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás