Kipróbált recept: svéd fahéjas kifli

hirdetés

Hétvégi reggelikhez kitűnő, iskolai tízórainak is elkészíthetjük, kakaós változatban is. Egyik olvasónk írja: ma sütöm másodszorra, isteni a recept! Akkora adag lett, hogy a szomszédoknak és egy vendég kislánynak is adtam belőle, de így is degeszre ettük magunkat múltkor, így ma csak fél adag készül.

Hozzávalók

Csésze – mértékegység 250 ml

Tésztához

1 1/2 csésze tej, 1/2 csésze sótlan vaj, 3 tojás, 1/2 csésze cukor, 1/2 teáskanál só, 1/4 csésze meleg víz, 1 csomag élesztőgranulátum, 6 csésze finomliszt (más liszttel is kipróbálható)

Töltelékhez

1/2 csésze lágy vaj, 3/4 csésze cukor, 1 evőkanál fahéj

Kenéshez

1 tojás felverve, 2 evőkanál tej

Elkészítés

Kis lábasban közepes lángon megmelegítjük a tejet, majd hozzáadjuk a vajat és keverjük addig, amíg a vaj fel nem oldódik. Levesszük a tűzről, félretesszük.

Egy kis tálban elkeverjük az élesztőt meleg, de nem forró vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Közben a tojást, a cukrot, és a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kihűlt vajas tejet és az élesztőkeveréket, majd a lisztet. Alaposan összedolgozzuk – sima, sűrű tésztát kell kapnunk. A tésztát becsomagolva – lefedve – hűtőbe tesszük legalább 2 órára (egy napnál tovább ne hűtsük).

A tésztát lisztezett felületen 4 részre osztjuk, kis zsemléket formázva belőlük. A cipókat nagyjából fél centi vékonyra nyújtjuk, 8 cikkelyt vágunk belőle (lásd fotó). A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, majd kiflit hajtogatunk a cikkelyekből (a széles oldalával kezdjük).

A kifliket kicsit meghajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sütés előtt langyos sütőben, konyharuhával lefedve kb. 45 percig hagyjuk kelni a kifliket, majd kenjük meg a tekercseket a felvert tejes tojással és szórjunk rá egy kevés cukrot.

180 Celsius-fokon légkeveréses funkción aranybarnára sütjük, sütési idő nagyjából negyed óra.

A kifli frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban, napokig tárolható a hűtőben. Fogyasztás előtt mikróban felfrissíthető.

Recept, fotók: cilantropist.blogspot.hu

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás