Mi fán terem? Beérett a törökmogyoró! Négy különleges recept

hirdetés

hirdetés

A törökmogyorófa a legszebb parkfák egyike, főleg, ha tövétől ágas. Sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől szüretelhetjük, pontosabban szedegethetjük fel a földről. A termés rojtos kupacsban rejtezik, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót. Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő, számos kedvező élettani hatással bír.

A törökmogyoró élettani hatásai

TörökmogyoróA törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb.

Felhasználása

A mogyoró az édesipar jellegzetes alapanyaga, gyakran találkozunk vele igényes teasüteményekben, cukrászati termékekben. Amerikában natúr mogyorópéppel ízesítik a leveseket, szószokat sűrítenek vele; töretét, reszelékét panírozáshoz használják vagy salátákra szórják. A mogyorópép és a mogyoróvaj előállításához a közönséges és a törökmogyoró egyaránt használható.

Fotó: OSZK Képtár

Receptek

Mogyorókrém (házi nutella)

Hozzávalók

(Egy közepes befőttes üvegre való mennyiséghez)

10 dkg porcukor (barna cukorral még jobb), 10 dkg pirított, pépesre őrölt törökmogyoró (robotgépet vagy turmixgépet használjunk, de mielőtt gépbe tennénk törjük durvára), 10 dkg 70-90 %-os étcsokoládé, 7 dkg vaj, 1 dl cukormentes sűrített tej (a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható fémdobozos, vagy üveges kiszerelésben)

A sűrített tej házilag is elkészíthető.

Receptet itt >>

Elkészítése

Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lágy vajat! Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a pépessé őrölt mogyorót és a felmelegített sűrített tejet. Keverjük össze alaposan, botmixert is használhatunk, így még finomabb krémállagú lesz a házi  mogyorókrém! Hűtőben tároljuk!

Céklasaláta pirított törökmogyoróval, fetasajttal

Fotó: paper whites blog
Hozzávalók

2 kisebb cékla, maréknyi törökmogyoró, zöld saláta mix (ruccola, frizé, lolo, madársaláta), kb. 5 evőkanál olívaolaj, só, bors, balzsamecet, 5 dkg fetasajt, méz

Elkészítés

A megmosott céklákat tegyük alufóliával bélelt jénai tálra, fűszerezzük, locsoljuk meg olívaolajjal és 2-3 evőkanál vízzel, majd csomagoljuk be az alufóliával. Előmelegített sütőben süssük vajpuhára (nagyjából másfél óra alatt sül meg 180-as hőfokon). A céklát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A törökmogyorót egészben és durvára törve egyaránt felhasználhatjuk, előtte pirítsuk meg. A felkockázott céklát, a morzsolt fetasajtot és a törökmogyorót szórjuk a salátára, végezetül locsoljuk meg mézes balzsamecettel (az öntetet frissen facsart narancslével ízesíthetjük).

Csokis törökmogyoró mousse

Fotó: nourition

A mousse tortakrémként is felhasználható.

Hozzávalók 4 személyre

20 dkg mogyorókrém (házilag is elkészíthető, recept fentebb), 25 dkg mascarpone, 1,5 dl habtejszín, 1 csomag zselatinfix, törökmogyoró a díszítéshez

Elkészítés

A mogyorókrémet keverjük homogénre a mascarponéval. A hideg habtejszínt verjük fel félig, adjuk hozzá a zselatinfixet, majd verjük kemény habbá. A tejszínhabot forgassuk bele a mogyorókrémes masszába, alaposan keverjük össze. A mousse-t adagoljuk kis tálkákba vagy poharakba, s néhány órára tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórjuk meg durvára vágott, pirított törökmogyoróval.

Törökmogyorós teasüti

Fotó: arhivafleurdesel
Hozzávalók

20 dkg liszt, 7 dkg darált törökmogyoró, 20 dkg vaj (margarinnal is jó), 7 dkg porcukor, 1 csipet só

Elkészítése

A lágy vajhoz fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a darált törökmogyorót, a lisztet, majd gyúrjuk össze. Formázás előtt pihentessük a hűtőben. Púpozott teáskanálnyi adagokat csippentsünk ki a tésztából, formázzuk gombóccá, majd sütőpapírral bélelt tepsiben lapítsuk össze. Előmelegített sütőben süssük. Vigyázat, könnyen odakap, 150-es hőfokon, légkeverőn süssük.

A kekszeket megszórhatjuk vaníliás cukorral kevert porcukorral, vagy díszíthetjük csokimázzal is a fotón látható módon. Légmentesen zárható edényben, hűvös helyen hetekig eláll.

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás