Marcipánnal töltött karácsonyi túrós stollen

hirdetés

A stollen klasszikus német adventi, karácsonyi édesség, többféle recept található hozzá. Hetekkel az ünnep előtt elkészíthető, alaposan becsomagolva hűvös helyen tárolható karácsonyig. Ajándékba is megsüthetjük. Ez a stollen Fűszermánia Gabi receptje alapján készült.

Hozzávalók

50 dkg liszt

3,5 dkg élesztő

1,2 dl tej

12 dkg túró

5 evőkanál cukor

1 tojás

1 nagy csipet só

20 dkg vaj + 5 dkg a lekenéshez

1 ek vaníliaesszencia

1 narancs reszelt héja

30 dkg vegyes aszalványok

5 dkg szeletelt mandula

25 dkg marcipán massza

0,5 dl rum (nálam fehér)

5 dkg porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Fotó: B. Csánk Györgyi
Fotó: B. Csánk Györgyi

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben és egy evőkanál cukorral. Az aszalványokat aprítsuk fel, és áztassuk a rumba.
Egy tálba mérjük ki a lisztet. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd a sót, cukrot, túrót, vaníliát a felfutott élesztőt, a tojást és a cukrot. Dolgozzuk össze a tésztát. Elég kemény, de gyorsan összeáll. Takarjuk le és hagyjuk 10 percet pihenni.

Tegyük deszkára, nyomkodjuk össze, és dolgozzuk bele a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat, legvégül a szeletelt mandulát. Kissé lisztezzük közben, mert ragacsos lehet a tészta.

A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki. A tészta felét nyomkodjuk bele.

A marcipánt sodorjuk hengerré, ami olyan hosszú, mint a forma és fektessük a tészta tetejére, majd a tésztamassza másik felével borítsuk be.

Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt és fektessük rá a stollent, úgy hogy a forma felülről fedje.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra légkeveréssel. Tegyük a forró sütőbe a tésztát. Huszonöt perc elteltével vegyük le róla a formát és süssük aranybarnára, tűpróbával érdemes ellenőrizni.

Sütési idő: 45-50 perc.

Olvasszunk fel a vajat, és a forró stollent kenjük be vele, majd vastagon szórjuk meg porcukorral.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tekerjük fóliába és szeletelésig tartsuk hideg helyen.

Aki forma nélkül süti, formázzon 2 téglalapot, fektesse le az egyiket, tegye rá a marcipánt, majd dolgozza rá a másik tésztát.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csaak, mert szeretem >>

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...