Hugelkultur: hogyan építsünk dombágyást komposztból?

hirdetés

A dombágyás – eredeti nevén hugelkultur – évszázadok óta alkalmazott kertészeti módszer Kelet-Európában. A hugelkultur lényegében egy komposztáló módszer, amely az eltemetett fás törmelékből bomlás során keletkezett szerves anyagokkal gazdagítja a talajt.

Az halomágyás kialakításakor a fás hulladékokat és a komposztanyagokat felváltva, rétegekbe helyezik. A rétegek lassú bomlása jó lélegző, nedvességet megtartó, tápanyagban gazdag talajt hoz létre.

A Hugelkultur ágyás előnyei

Fás törmelék, kerti hulladék hasznosítása

Talaj tartalmának növelése

Talaj nedvességének megőrzése, vízelvezető képességének javítása

A komposztáló folyamat kissé felmelegíti a talajt, így hosszabb a vegetációs időszak

A dombágyás kialakítása egyszerű folyamat, az alábbi lépésekből áll:

1. Válasszunk ki egy 2 x 1 méteres területet, ügyelve arra, hogy a domb leendő oldalait elég napfény érje.

2. Gyűjtsük össze a komposztálandó anyagokat. A trágya és konyhai hulladék az ágyás első rétege legyen, így biztosíthatjuk a nitrogén-utánpótlást. Használjunk fahasábokat, ágakat, rügyeket, falevelet a többi rétegben. Nem használhatók azonban a cédrus, a diófa, a cseresznyefa és az akác részei!

Fotók: Idyll on the A406

3. Az összegyűjtött anyagokat a kiválasztott területen kiásott gödörben, rétegekben helyezzük el! A Hugelkultur ágyak akkor működnek a legjobban, amikor nagyjából 3 méter magasak. A halom tetejére fedőrétegként szénát, vagy mulcsot tegyünk; ez a záróréteg 5-6 centiméteres legyen.

Az emelt ágyás ültethető már elkészültét követően is, azonban célszerű pár hónapot várni, például egy őszi ágyást érdemes tavasszal bevetni.

Írta: Nagy Adrienn agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
1 hozzászólás

    Válaszolj!

    Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    hirdetés

    Loading...

    Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

    A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás