Lilahagymás pogácsa

hirdetés

Szerintünk kihagyhatatlan.

Hozzávalók

50 dkg sima liszt, 25 dkg tea vaj, 1 evőkanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 1/2 dl tej, 1 nagydobozos (375 g) tejföl fele, 2.5 g élesztő (1 élesztő fele), vaj vagy zsír, 2-3 kisebb vagy 1 nagyobb lilahagyma

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt. (Az élesztő mindig szobahőmérsékletű legyen, elég 1 kávéskanál cukor a felfuttatáshoz.) Nagyjából 10 percig várjunk.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót. Kis mélyedést alakítunk ki középen, s ebbe tesszük a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába vagy nejlonzacskóba tesszük, s hűtőben pihentetjük 2 órán át.

Közben a vajat vagy a zsírt  egy lábasban felolvasztjuk (Erika disznózsírt használ) és a fél karikára szeletelt lilahagymát lassú tűzön megfonnyasztjuk. Langyosra hűtjük.

A tésztát a lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma 3/4 részét rásimítjuk. Jöhet a hajtogatás! A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor simítjuk a tésztára.

Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd kettéhajtjuk. Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél-egy órán át.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és hagyjuk még kelni 30 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Mielőtt sütnénk, a pogácsákat kenjük meg 1 felvert tojással (a tojásba tehetünk egy csipet sót, a sótól szép fényes lesz.) 10-12 perc alatt megsül – kivehetjük a sütőből, ha szép pirospozsgás a teteje.

– Másnap is isteni, hogy harmadnap milyen, nem tudni, mert addigra soha nem maradt belőle – mondja Erika. A pogácsa lilahagyma nélkül is elkészíthető és finom.

Recept: Árvai Erika, Erika süteményei

 

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

Noha írni, olvasni mindig is szerettem, nem készültem az újságírói pályára. Gyerekkoromat a zene töltötte ki (harmóniumon, orgonán játszottam), érdekeltek a művészetek. Kreatív irányultságom ellenére érettségi után úgy döntöttem, hogy hivatásos segítő leszek. A sors azonban más irányba terelt; főiskolásként egy napilap szerkesztőségében kötöttem ki, így lettem végül "médiás". Végzettségeim szerint diplomás szociális munkás, kiadványszerkesztő, újságíró, intézményi kommunikátor vagyok. A munkában igyekszem az érdeklődésemet követni. Sok minden érdekel, ezek esszenciája ölt formát az Életszépítők Magazinban.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás