Szabolcsi töltött káposzta

hirdetés

hirdetés

A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek. Ezúttal a fejeskáposztából készített szabolcsi töltött káposzta receptjét ismertetjük. Az összeállítás végén két másik elkészítési mód is megtalálható a savanyított káposztából készített egytálételhez.

Hozzávalók

1 nagy fej fejes káposzta

60 dkg darált lapocka

20 dkg rizs

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk só a töltelékbe + 1 tk só a főzőlébe

2 kk őrölt bors

1 tk pirospaprika

1 k.k. majoránna

1 kk őrölt kömény

2 babérlevél

1 kk cukor

0,5 l sűrített paradicsom 

10 dkg füstölt szalonna

szabolcsi_toltott_kaposzta2450

Elkészítés

Vágd ki a káposzta torzsáját.

Egy fazékba tégy sós vizet, forrald fel, és dobd bele az egész (torzsa nélküli) káposztát. Pár perc után elkezdenek leválni a káposztalevelek.

Szedd leveleire, vágj ki belőle minden keményebb részt, hogy könnyű legyen feltekerni.

A nagyobb leveleket felezd, vagy negyedeld.

Közben kockázd fel a szalonnát és pirítsd zsírjára.

Egy kanál zsírt szedj ki belőle, és ezen fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát. Amikor üveges, keverd el benne a pirospaprikát és kapcsold ki a tűzhelyet.

A darált húst keverd el az átmosott, nyers rizzsel.

Add hozzá a fonnyasztott vöröshagymát, a sót és borsot, reszelj hozzá egy gerezd fokhagymát. (Tehetünk hozzá őrölt köményt és majoránnát is.)

Alaposan dolgozd össze a tölteléket.

Tedd a tenyeredbe az első káposztalevelet, adagolj bele 1 kávéskanálnyi tölteléket és tekerd fel.

Ügyelj arra, hogy ne legyen se túlságosan szoros, mert a rizs miatt dagadni fog, és túlságosan laza sem, mert akkor szétesik.

Amikor elkészült a rengeteg, apró töltelék, kockázd fel a másik hagymát is, add hozzá a kiolvasztott szalonnakockákat és zsírt, majd kissé dinszteld meg.

A káposzta megmaradt keményebb részeit és leveleit csíkozd fel és add a hagymához. Ez kerül a töltelékek alá a fazékba. Szép sorjában rakosgasd le őket.

Öntsd fel félig vízzel, majd a paradicsomlével, sózd, borsozd, reszeld bele a másik fokhagymagerezdet és forrald fel. (A főzőlébe 2 babérlevelet és 1 kk cukrot is tehetünk, kevés ecettel savanyíthatjuk is.)

Kb. fél óra alatt elkészül. Harminc percnyi főzés után kapcsold ki a tűzhelyet és lefedve hagyd tíz percig a főzőlapon, hogy a rizs kellően megpuhuljon.

Friss kenyérrel és tejföllel tálalhatod.

Érdemes nagyobb adag tölteléket elkészíteni, a fagyasztóba tenni, így bármikor előkapható és fél óra alatt elkészíthető.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

Töltött káposzta egyszerűen

Töltött káposzta kicsit másként: így készül a paradicsomos változat

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás