Almás lepény rizs- és zablisztből

hirdetés

Búzaliszt helyett rizs- és zablisztet használtunk; minimális cukrot tartalmaz, mézzel édesítettük, szőlőcukorral szórtuk meg. Példa arra, hogy gluténmentesen is elkészíthetők a hagyományos sütemények. Nem okoz csalódást!

Hozzávalók kisebb tepsihez (34 x 34 cm)

10 dkg zabliszt (gluténmenteset használtunk)

10 dkg rizslizst

2 egész tojás (az egyik tojás sárgáját, kenéshez használtuk fel)

kb. 8 dkg hideg vaj felkockázva

1 kis dobozos tejföl

pár csepp vanília kivonat (vagy 1/2 vaníliás cukor)

1 csipet só

2 ek méz

1 ek sütőpor

2-3 ek zabkorpa (gluténmenteset használtunk)

Töltelékhez

almaslepeny_rizseszablisztes23 nagyobb alma meghámozva, lereszelve

2 ek méz

1 tk őrölt fahéj

Kenéshez

1 tojás sárgája

Szóráshoz

szőlőcukor

Elkészítés

A liszteket öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, adjuk hozzá az egész tojást és az egy tojás fehérjét, a felkockázott hideg vajat, a tejfölt, a vanília kivonatot, a mézet, a sütőport és dolgozzuk össze. Ha kezd összeállni a tészta, lisztezett felületen gyúrjuk teljesen egyneművé. A tésztát felezzük el, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vékonyra (vigyázni kell a tésztával, könnyebben kilyukad, szakad, mint a búzalisztes változat, óvatosan dolgozzunk).

Az egyik kinyújtott tésztát emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zabkorpával – felveszi az alma levét.

Töltelék: az almákat hámozzuk meg, reszeljük le, keverjünk hozzá 2 ek mézet és 1 tk őrölt fahéjt. Nem szükséges megpárolni, egyenletesen osszuk el a tésztán.

Az almatöltelékre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot. Kenjük meg tojássárgájával (a tojássárgához kevés mézet is adhatunk). Villával szurkáljuk meg a tésztát több helyen.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.

A tészta tökéletes lett így, élvezeti értéke pedig ugyanolyan, mint a búzalisztes, finomított cukrot tartalmazó hagyományos változaté.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Almás-diós zabpelyhes szelet tortaformában
Almás-diós zabpelyhes szelet tortaformában

 

Bundás almaszeletek
Bundás almaszeletek

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás