Megunhatatlan kence: répa tatár kétféle módon

hirdetés

hirdetés

Nagynéném régi receptje. Amíg nem kóstoltam, nem lelkesedtem érte. Különlegesen finom kence – a répa íze egyáltalán nem érződik. Állíthatom, hogy a húsimádó férfiak is boldogan fogyasztják. Gyümölcscentrifugára van szükség az elkészítéséhez – a répalevet nem használjuk fel a tatárhoz, de narancslével keverve finom italt készíthetünk belőle, így nem vész kárba. Zöldségekkel, pirítóssal vagy chipssel kínáljuk.

Alaprecept

Hozzávalók

30 dkg sárgarépa

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kk dijoni mustár

1 kk csípős paprikakrém

1 kk fekete bors

1/4 kk Cayenne bors

1 kk só

1 ek worcestershire szósz

1 dl szűz olívaolaj

Elkészítés

A répákat kicentrifugázzuk, a szűrőben maradt száraz pépet egy tálba tesszük. A fokhagymát és a vöröshagymát lereszeljük, az összes fűszert hozzáadjuk, és annyi szűz olívával öntjük fel, hogy lágy, kenhető masszát kapjunk. Pár csepp citromlevet is lehet csepegtetni bele.

Az ízesítéssel lehet kísérletezni – ha ügyesek vagyunk, az eredeti tatárra emlékeztető ízvilágot kapunk.

A pikáns változat

Hozzávalók

40 dkg sárgarépa

1 ek dijoni mustár

1/2 szál póréhagyma

1/2 tk őrölt chili

1/2 tk fehér bors

1/4 tk Cayenne bors

1 ek balzsamecet

1-1,5 dl extra szűz olívaolaj

kevés szárított oregánó

2 gerezd fokhagyma

1 kk só

1 csipet füstölt paprika

1 kk szarvasgombaolaj

Elkészítés

A kence elkészítéséhez szükség lesz egy gyümölcscentrifugára. A sárgarépákat tisztítsuk meg és tegyük a gyümölcscentrifugába. A répa levét nem használjuk fel, csak a masszát. Ezt tegyük egy tálba.

A póréhagymát éles késsel aprítsuk a lehető legapróbbra. Adjuk a répához, majd a többi ízesítőt is. Az olívát óvatosan kezdjük hozzáadagolni, kevergessük közben. Sűrű, de jól kenhető masszát kell kapnunk.

A fokhagymát reszeljük le és keverjük hozzá. Csepegtessünk hozzá 5-6 csepp szarvasgombaolajat, keverjük el, fedjük le és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe.

Bonbonformákba nyomkodva formáztam, csíkokra vágott póréhagymával díszítettem, a tányért pedig balzsamecetkrémmel csíkoztam meg.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

Medvehagymás sajtkrém pirított dióval

Így készül az ezme, a törökök pikáns paradicsomsalátája | Eredeti recept

Csicseriborsókrém gazdaságosan – így készíthetünk hummuszt házilag!

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás