Így készül az ezme, a törökök pikáns paradicsomsalátája
A török éttermek kínálatából nem hiányozhat az ezme, ami törökül azt jelenti, zúzott. A pikáns paradicsomsaláta remekül illik a köretekhez, húsételekhez, szendvicset is ízesíthetünk vele, önmagában is finom friss kenyérrel, pitával, de pirítósra is kenhetjük.
Hozzávalók
4 nagy paradicsom (minél érettebb, annál jobb)
1 közepes kígyóuborka
1 zöldpaprika (erős)
1 pirospaprika (piros kaliforniai is lehet)
1-2 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
fél csokor petrezselyemzöld
1 ek olívaolaj
fél citrom leve
1 evőkanál apróra vágott mentalevél
egy nagy evőkanál paradicsompüré
durvára darált chili (ízlés szerint adagoljuk, ha a zöldpaprika nagyon erős, el is maradhat – a törökök enyhén csípős paprikából készítik)
csipet só
Elkészítés
A paradicsomokat dobjuk forrásban lévő vízbe, egy perc elteltével vegyük ki, és hámozzuk meg. A paradicsomot aprítsuk fel olyan apróra, amennyire csak tudjuk.
A felkockázott uborkát, a szeletelt paprikát, a petrezselyemzöldet, és az apróra vágott hagymákat robotgéppel turmixoljuk pépesre, majd keverjük hozzá a paradicsomot. A mentát is keverjük a salátához, végül adjuk hozzá az ecetet, az olívaolajat, a chilit, a paradicsompürét és sózzuk ízlés szerint.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Recept: www.turkeysforlife.com, Susanne Carlsson
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.