Cseresznyés-pudingos pite
Az eredeti recepttel ellentétben nem meggyel, hanem cseresznyés töltelékkel készült. Érdemes kipróbálni, igazi békebeli házi sütemény. Meggybefőttből, idényben friss meggyből is elkészíthető.
Hozzávalók közepes, magas falú tepsihez
30 dkg finomliszt
12,5 dkg puha vaj
fél csomag sütőpor (6 g)
kb. 1-1,5 dl tejföl
1 tojás
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 50 dkg kimagozott cseresznye
1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor
3 dl meggylé
(ha nincs elég meggylé, kipótolható vízzel)
Kenéshez: egy kisebb tojás felverve
Ha édes befőttel készül, akkor nem kell a töltelékbe plusz cukor!
Ha friss gyümölcsből készül, a pudinghoz adhatunk 3-4 evőkanál cukrot.
Elkészítés
A lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot keverjük össze, morzsoljuk el benne a lágy vajat, adjuk hozzá a tojást, végül annyi tejfölt, hogy lágy, nyújtható tésztát kapjunk.
A töltelékhez a pudingport kevés meggylével keverjük csomómentesre egy lábasban, ezután adjuk hozzá a többi meggylevet, és közepes hőfokon, kevergetve főzzük meg a pudingot. Ha besűrűsödött, keverjük bele a cseresznyét.
A tésztát vágjuk ketté. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. egy centi vastagra, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket. Ezután a tészta másik felét nyújtsuk ki, és illesszük rá a töltelékre. A felvert tojást kenjük rá, majd pár helyen villával szurkáljuk meg a pitét.
Előmelegített sütőben 200-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
Szeletelés előtt hagyjuk hűlni, hidegen szépen szeletelhető.
Recept innét: gabicsek.blogspot.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.