Diós-csokis céklatorta
A cékla nemcsak levesként vagy savanyítva salátaként fogyasztható. Alufóliában fűszeres olívaolajjal meglocsolva, sózva megsüthetjük köretnek (szeletelve vagy egészben, bevagdosva), de édesség is készíthető belőle. Az alábbi sütihez egészben sült, reszelt céklát használtunk. Érdemes kipróbálni, nem szokványos, de az íze különleges.
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához)
10 dkg legalább 60% kakaótartalmú csokoládé
5 dkg fehér csokoládé apróra vágva
5 dkg olvasztott – nem forró – vaj
3 tojás szétválasztva
85 g barna cukor (vagy egyéb édesítő)
egy közepes finomra reszelt cékla
150 g liszt
1 mk sütőpor
csipetnyi só
maréknyi durvára vágott pirított dió
vaj a forma kikenéséhez
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
Elkészítés
A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral.
Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg és keverjük hozzá a habosított tojássárgákhoz, habosítsuk tovább, majd a végén keverjük hozzá az olvasztott vajat.
Szórjuk bele a reszelt céklát és ezzel is keverjük össze.
A tojásfehérjét a csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a csoki masszába.
Végül adjuk hozzá a pirított diót és a fehér csokit.
A masszát öntsük kivajazott kisebb tepsibe vagy tortaformába.
Előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a belseje megsült-e.
Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a tortaformából, majd hintsük meg cukrozatlan kakaóporral. A kakaóporra hinthetünk kevés porcukrot, szőlőcukrot is.
Vaníliafagyival is kínálhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.