Kókuszos csiga
Kiadós édesség, kelt tésztából készül. Zárt dobozban napokig eláll.
Hozzávalók kb. 40 db kisebb csigához
30-40 dkg finomliszt
15 dkg vaj v. margarin
2 dkg élesztő (granulátum is jó)
1 dl tej
15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg kókuszreszelék
3 tojás
1 evőkanál 10%-os ecet
csipet só
Elkészítés
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleöntjük a langyos, kevés cukorral édesített tejben felfuttatott élesztőt, 3 tojássárgáját, a csipet sót, a lágy vajat (vagy margarint). Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd alaposan összegyúrjuk, rugalmas, viszonylag lágy tésztát kapunk. Lisztezzük a tál alját, a tésztára is hintsünk egy keveset, majd konyharuhával lefedve kelesszük kb. egy órán át.
A krémet a kelesztési idő végén készítsük el. Tegyük keverőtálba a 3 tojásfehérjét, adjuk hozzá adom a 15-20 dkg cukrot, 1 evőkanál 10%-os ecetet, majd gőz felett verjük fel. A tojáshabhoz fokozatosan adagoljuk a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra, és egyenletesen kenjük rá a kókuszos tojáshabot. Tekerjük fel, mintha bejglit készítenénk, majd szeleteljük fel (kb. 1,5 centis szeleteket vágva).
A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe…
…hagyjuk kicsit kelni, majd 180 fokon süssük kb. 20 percig.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.