Ropogós granola házilag
Ropogós granolát – karamellizált sült müzlit – házilag is készíthetünk. Érdemes vele kísérletezni! A házi granola tökéletes reggeli joghurttal, gyümölcsökkel, tejjel vagy akár magában is snackként.
Természetes édesítővel – mézzel, juharsziruppal, agavésziruppal – édesíthetjük, ezek karamellizálódnak a zabpelyhes, magvas keveréken. Extra szűz olivaolajjal vagy kókuszolajjal tökéletesíthető az állaga.
Hozzávalók
25 dkg nagy szemű zabpehely
10 dkg magkeverék: mandula, dió, mogyoró durvára vágva (kesudió, brazil dió is mehet bele)
5 dkg tökmag, napraforgómag
5 dkg kókuszreszelék (elhagyható) vagy 3-4 evőkanál liofilizált málna (elhagyható)
5 dkg aszalt gyümölcs, pl. mazsola, áfonya, sárgabarack apróra vágva
120 ml méz vagy juharszirup vagy agavészirup
80 ml kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj
1 tk vaníliakivonat
1 tk őrölt fahéj (őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel is ízesíthetjük)
1/2 mk só
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius-fokra!
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral!
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyzet, a dióféléket, a magvakat, a fahéjat és a sót.
A nedves hozzávalókat – méz, szirup, olaj, vaníliakivonat – keverjük össze egy kisebb tálban.
Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverjük össze.
Terítsük a keveréket egyenletes rétegben a sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sül. Félidőben keverjük meg a granolát, hogy egyenletesen süljön.
Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Az aszalt gyümölcsöket keverjük a kihűlt granolához.
használsz, keverd hozzá, miután a granola kihűlt.
Adagoljuk légmentesen záródó edénybe. Szobahőmérsékleten több hétig tárolható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.