Rukkolás tojásos nokedli
A rukkola nemcsak finom, de kiváló vitaminforrás is, főleg A-, C-, és K-vitamin tartalma magas, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Az olaszok egyik közkedvelt salátája, amit salátaként is, de tészta és pizza feltétként is előszeretettel fogyasztanak. Karakteres íze, kissé mustáros, kissé hasonlít a tormára is. Maréknyi rukkolával bármilyen saláta vagy tésztaétel megbolondítható, tojásos nokedlit is ízesíthetünk vele.
Hozzávalók a nokedlihez
1 tojás
60 dkg liszt (nálam több mint fele grahamliszt)
kb. 4 dl víz, amennyivel lágy nokedlitésztát kapunk
Feltéthez
6 tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál libazsír
só
Elkészítés
Alaposan eldolgozom a tojást és a víz egy részét; apránként annyi lisztet adagolok hozzá, hogy sűrű nokedlitésztát kapjak, aztán jön újabb adag víz és a liszt maradéka. Végül beállítom az állagát a vízzel. Hangsúlyozom: a mennyiségek nem pontosak, mivel minden liszt másképp reagál a vízre. Nagyon sok függ attól, hogy milyen lisztet használunk.
A nokedlit lobogó forrós sós vízben főzöm, ezért én nem sózom a tésztát. Ha megfőtt a tészta, a nokedli megjelenik a víz felszínén. A tálba – amibe kiszedem a kifőtt tésztaadagokat – egy kanál libazsírt teszek, és mindig összekeverem az újabb adaggal a régebbit, így nem áll össze.
Amikor a tészta kész, a tojásokat felverem, alaposan elkeverem benne a tejfölt. Serpenyőbe öntöm a nokedlit, alaposan felmelegítem, és amikor forró, ráöntöm a tojást és megsózom. Addig kevergetem erős lángon, míg a tojás megszilárdul, de a tejföltől nem lesz száraz. Végül hozzákeverem a rukkolát.
Fotó, recept: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.