Sangría hagyományosan és alkoholmentesen

A sangría a spanyolok édes, gyümölcsös bor alapú alkoholos itala. Nevét vörös színéről kapta, a szó jelentése kissé morbid: „érvágás”, a „vér” (sangre) szóból eredeztethető. Hagyományosan citrusfélékkel ízesítik, relatíve alacsony alkoholtartalma és édeskés íze miatt azoknak is kínálható, akik egyébként nem kedvelik, nem bírják a szeszes italokat. Mivel egyszerre nagyobb adag készíthető belőle, ideális vendégváró. Fogyasztás előtt néhány órával érdemes elkészíteni és hűtőben tartani. Jégkockával kínáld.

A sangríához lehetőleg vegyszermentes biocitromot és bionarancsot használj, vagy a sima bolti citrusokat forró vizes áztatás után alaposan sikáld meg, mert a vegyszer kioldódik az alkoholban. 

Alkoholmentes változatban is elkészíthető – a bort helyettesítheted buborékos ásványvízzel hígított piros szőlőlével. Ez a változat külön édesítést igényel, az alkoholos viszont önmagában is édeskés édes, nem feltétlenül kell cukrot hozzáadni.

Hozzávalók 6-8 személyre

1 palack behűtött vörösbor (félédes)

1 palack behűtött száraz pezsgő

1 dl konyak

1 citrom

2 narancs

bögrényi felkockázott vegyes gyümölcs: alma, körte, barack, eper

2-3 mentalevél

jégkocka

díszítéshez szeletelt lime

Egy nagy (üveg)tálban készítsd el, s lehetőleg ebben is hűtsd – üvegtálban kínálhatod.

Elkészítés

A citrusokat és a barackot héjastól, az almát, körtét hámozva kockázd, szeleteld fel.

Az italokat öntsd az üvegtálba, majd add hozzá a gyümölcsöket és a mentát. Keverd össze, majd a tálat takard le frissen tartó fóliával.

Érdemes fogyasztás előtt legalább fél napig hűtőben tartani (ha kellően hideg van, télen a teraszon vagy balkonon is behűthető).

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 17 =

hirdetés