Sangría hagyományosan és alkoholmentesen
A sangría a spanyolok édes, gyümölcsös bor alapú alkoholos itala. Nevét vörös színéről kapta, a szó jelentése kissé morbid: „érvágás”, a „vér” (sangre) szóból eredeztethető. Hagyományosan citrusfélékkel ízesítik, relatíve alacsony alkoholtartalma és édeskés íze miatt azoknak is kínálható, akik egyébként nem kedvelik, nem bírják a szeszes italokat. Mivel egyszerre nagyobb adag készíthető belőle, ideális vendégváró. Fogyasztás előtt néhány órával érdemes elkészíteni és hűtőben tartani. Jégkockával kínáld.
A sangríához lehetőleg vegyszermentes biocitromot és bionarancsot használj, vagy a sima bolti citrusokat forró vizes áztatás után alaposan sikáld meg, mert a vegyszer kioldódik az alkoholban.
Alkoholmentes változatban is elkészíthető – a bort helyettesítheted buborékos ásványvízzel hígított piros szőlőlével. Ez a változat külön édesítést igényel, az alkoholos viszont önmagában is édeskés édes, nem feltétlenül kell cukrot hozzáadni.
Hozzávalók 6-8 személyre
1 palack behűtött vörösbor (félédes)
1 palack behűtött száraz pezsgő
1 dl konyak
1 citrom
2 narancs
bögrényi felkockázott vegyes gyümölcs: alma, körte, barack, eper
2-3 mentalevél
jégkocka
díszítéshez szeletelt lime
Egy nagy (üveg)tálban készítsd el, s lehetőleg ebben is hűtsd – üvegtálban kínálhatod.
Elkészítés
A citrusokat és a barackot héjastól, az almát, körtét hámozva kockázd, szeleteld fel.
Az italokat öntsd az üvegtálba, majd add hozzá a gyümölcsöket és a mentát. Keverd össze, majd a tálat takard le frissen tartó fóliával.
Érdemes fogyasztás előtt legalább fél napig hűtőben tartani (ha kellően hideg van, télen a teraszon vagy balkonon is behűthető).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.