Vörösboros-fűszeres párolt lilakáposzta almával, birssel
A zsírosabb húsételek és burgonyaköret jó kiegészítője lehet ez a fűszeres-pikáns párolt lilakáposzta.
Hozzávalók
1 közepes fej vöröskáposzta vékonyra szeletelve/gyalulva
3 ek olívaolaj
5 ek cukor
1 púpozott mk só
késhegynyi fekete bors
1 lila hagyma vékonyra szeletelve
2 közepes savanykás alma vagy birsalma
1 fahéjrúd
1 csillagánizs
1 dl vörösbor
1 narancs frissen facsart leve
1 dl 10%-os ételecet vagy almaecet
Elkészítés
A cukrot egy nagy lábasban kezdjük karamellizálni, amikor a cukor felolvadt és elérte az aranybarna színt, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt lilahagymát és lassú tűzön pároljuk. Pár perc múlva adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott/gyalult lilakáposztát, a fűszereket, a sót, a borsot, a narancslevet, a vöröbort és az ecetet. Alaposan keverjük össze, majd fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Időnként keverjük meg.
Kb. negyed óra múlva adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát/birset s öntsünk hozzá kevés vizet. (Mindig öntsük fel kevés vízzel, ha elpárolgott a folyadék, mert könnyen lekozmál.)
Fedő alatt pároljuk puhára. 35-40 perc alatt készül el. A végén kóstoljuk, s ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá cukrot és kevés ecetet.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.