Kókusztejes-laskagombás cukkini, mandulás rizzsel
Szerdai vegetáriánus ajánlatunk Hajnalkától. Receptjeit többek között azért érdemes követni, mert Hajni igyekszik egészséges, minőségi alapanyagokat használni és jó érzéke van a fűszerezéshez.
Hozzávalók (kb. 5 személyre)
1 nagyobb cukkini
1 nagyobb tő laskagomba
3 cm gyömbér (lereszelve), vagy 1 fejnyi zúzott fokhagyma
50 g vaj
só
frissen őrölt színes bors
csipet fahéj
1 ek méz
1 ek szójaszósz
4 ek kókuszreszelék
165 ml kókusztej (még jobb a csak néhol kapható kókuszkrém)
A rizshez
kb. 200 g rizs
1 ek olaj
só
1 tk kurkuma
szeletelt mandula
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Egy lábasban megolvasztom a vajat, és megforgatom benne a fűszereket (szójaszósz, méz, kókuszreszelék, fahéj, gyömbér/fokhagyma, só, bors).
Hozzáadom a felkockázott laskagombát, fedő alatt párolom egy keveset, majd ráöntöm a kókusztejet, és így főzöm, míg majdnem megpuhul a gomba.
A cukkinit megmosom, két végét levágom, hosszában négybe vágom, nem túl vastagon felszeletelem, és a majdnem megfőtt gombához keverem. Készre főzöm.
Kevés olajon megforgatom a rizst, sózom, hozzákeverem a kurkumát és a szeletelt mandulát, majd feltöltöm kétszer annyi forró vízzel, és fedő alatt puhára párolom.
Tipp: ha nem készen vesszük, ajánlatos az egész mandulát leforrázni, pár percig a forró vízben áztatni, így könnyen lejön a vékony, barna héja; ezután szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.