Így készül a laska és a palóc burrito

Palócoknak nevezték a 19-20. században a Mátra, a Bükktől északra fekvő medence jellegű területek, illetve a Nógrádi-medence és az Ipoly-völgye magyar parasztságát. A palóc ősi hunféle nép, nem sikerült pontosan meghatározni, mikor kerültek a Kárpát-medencébe. Egyes történészek azt mondják, hogy a Felföldön élő őslakosság és a török eredetű kabar nép keveredéséből jött létre a palóc nép. Lehet, hogy Árpád hadához csatlakozva jöttek be hazánkba. Mások szerint a kunok egyik ága a palóc.

Fotó: Országalbum

Palócföld leghíresebb falva Hollókő, ami ősi formájában maradt fenn. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségek listájára.

Hollókő. Fotó: www.palocut.hu

A palócok kiemelkedő öröksége a gasztronómia; legtöbb ételük pikánsan savanyú, közkedvelt alapanyag a burgonya, a káposzta és a bab. Jellemző palóc étkek: a herőce, a palóc leves, a malomkalács, a papuska, a haluska, a ganca és a palóclaska.

Gyerekkoromban a legtöbbször a laska került ezek közül az asztalra.

Palóc laska, avagy a palóc burrito

Hozzávalók

1 kg krumpli

kb. 40 dkg finomliszt

1 evőkanál só

Elkészítés

Meghámozzuk a krumplit és feltesszük főni. Ha megfőtt, áttörjük krumplinyomóval. Hűtjük, majd rászórunk lisztet, annyit, hogy könnyen formázható, lágy tésztát kapjunk. Megsózzuk. Jól összegyúrjuk az egészet. Kör alakú tésztadarabokat nyújtunk ki. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le, mindig legyen alatta liszt. Az igazi laska a sparhelt tetején készül, ma már ez ritkaság a háznál, tehát jobb híján palacsintasütőben közepes tűznél a tészta mindkét oldalát világos barnára sütjük. A kész laskákat olvasztott zsírral megkenjük. Ízlés szerint tejföllel, túróval, cukorral, lekvárral ízesíthetjük.

Kicsit modernebb változatban is készíthetjük. Húst, zöldségeket és öntetet rakhatunk, feltekerhetjük és ebből lesz a palóc burrito.

Összeállította: Babicz Rita

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =

hirdetés