Zöldségek, gyümölcsök természetes tartósítása

hirdetés

hirdetés

Falun élünk, s amit lehet, azt a kertben megtermeljük. A zöldségeket, gyümölcsöket külön erre a célra vásárolt fagyasztóban tárolom, s télen nemcsak főételeket, de süteményeket, kompótokat és szószokat is készíthetek belőlük! Mindent szeletelek, reszelek, vagy éppen leszemezgetek, és így teszem el. Mivel nincs olyan helyem, ahol ne fagyna el, illetve a melegben ne forrna fel például a lekvár, ezért még az annak való gyümölcsöt is lefagyasztom kisebb adagokban, s rövid idő alatt olyan ízt készítek belőle, amilyet épp megkívánunk! Legnagyobb keletje a szilvalekvárnak van. A céklát is nyersen szeletelve teszem el, így sokkal hamarabb tudom megpárolni.

A fagyasztott gyümölcsökből, zöldségekből készített ételek egészségesebbek, mivel nem tartalmaznak tartósítószert, s cukorból, édesítőszerből is kevesebb kell az ízesítésükhöz. Aki teheti, zsenge állapotban, a kora reggeli órákban szedje le a gyümölcsöt, zöldséget, s mindig annyit, amennyit a lehető legrövidebb idő alatt – tehát nem fél nap múlva – fel is tud dolgozni! Erre egy példa: párom szinte minden tavasszal, nyár elején megkérdezi, hogy ez már az idei borsó? Nem, felelem, ez még a tavalyi!

 

A zöldségféléket főzés, abálás nélkül, nyersen és alaposan megmosva, a nedvességet felitatva zacskókban, műanyag dobozokban tartósítom: sárgarépa, fehérrépa, zöldség zöldje, petrezselyemlevél, karalábé, zsenge borsó, gyenge bab, spárgabab, lecsópaprika, cékla és uborka reszelve, cukkini szeletelve (főételnek) és reszelve (amit salátának fogok majd elkészíteni).

Zöldség abálással, előfőzéssel tartósítva: kel-, fejes-, vöröskáposzta, kelbimbó, karfiol. A paradicsomot megfőzöm, gyorsan hűtöm és passzírozom (idén gyümölcscentrifugát használtam, és meg vagyok vele elégedve).

Gyümölcsök, amiket szintén nyersen teszek a fagyasztóba: alma (szeletelve, reszelve), barack, cseresznye, meggy, ribizli, málna, szilva, szeder.

 

Írta: Fülöpné Németh Gyöngyi

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás