Bajor cipó. Olvasónk bevált receptje
A bajor cipókat Váradi Viktor Vendel sütötte – köszönjük a receptet!
Hozzávalók
25 dkg búzarétesliszt
25 dkg búzafinomliszt
2 mokkáskanál só
1 evőkanál búzasikér
1 evőkanál cukor
4 evőkanál olívaolaj
2,5 dl víz
2 dkg élesztő
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát nagyjából 1 órán át meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztából formázhatunk zsemlét, kiflit, cipót is.
Két liter vizet felforralunk 3 púpos kanál étkezési szódabikarbónával, majd a formázott tésztákat a forrásban levő vízbe tesszük finoman, s mindkét felüket fél-fél percig főzzük – nem tovább!
A vízből kivéve lecsepegtetjük, óvatosan késsel bevagdossuk. A tetejét ízlés szerint ízesíthetjük köménnyel, sóval, szezám- vagy lenmaggal. 180 fokon szép barnára sütjük, 15-20 perc a sütési idő. A szódabikarbónának köszönhetően szép barna lesz a héja, csupán a bevágások helye marad fehér.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.