Savanyúság gyümölcsből: fűszeres-ecetes szilva tartósítószer nélkül

Régen – főleg faluhelyen – nem hiányozhatott a házi készítésű savanyúságok közül. A megadott felöntőlé 2 x 700 ml-es szilvával teli üveg megtöltéséhez elegendő. Érett, de kemény szilvát javasolt üvegbe zárni.

Hozzávalók

szilva

4 db kicsi babérlevél

10 db szegfűszeg

3 cm-es fahéjrúd

14 db egész bors

Felöntőléhez

500 ml víz

1 dl 10 %-os erjesztett ecet

100 g cukor

30 g tengeri só

Elkészítés

A szilvát megmostam: először egy nagy tálban az összeset megdörzsöltem, majd forró folyó víz alatt átmostam. A tisztára mosott üvegeket forró vízzel kiöblítettem. A megfelelő (új) kupakokat kifőztem. Az üveg aljára egy babérlevelet tettem, a szilvákat az üvegekbe rendeztem és felöntöttem forró vízzel. Visszaöntöttem egy mérőedénybe, hogy tudjam mennyi felöntőlére lesz szükségem.

Fél liter vizet egy lábasba mértem, beletettem a cukrot, az ecetet és felforraltam.

Közben a szilvára elosztottam a fűszereket.

A forró levet a szilvákra öntöttem, szinte csurig az üveget. A szilváknak át kell melegedniük, így érdemes ezt a műveletet, akár többször megismételni.

Rácsavartam a kupakot.

Fejtetőre állítottam pár percig, majd száraz dunsztba tettem. Hagytam kihűlni.

Befőzés tartósítószer hozzáadása nélkül

Nem tér el a tartósítószerestől csak a lényegi ponton: nincs benne tartósítószer. Ugyanúgy fontosak a tisztára mosott kellékek – üveg, kupak, fazék, kanál, villa, minden amit használunk. Fontos, hogy egészséges, friss, alaposan megtisztított zöldségeket, gyümölcsöket rakjunk el, melyeket megfelelő forróságú és idejű hőnek tegyük ki, hisz a hő csíraölő (felforralás, száraz dunszt vagy nedves dunszt). Lényeges a kupak, a zárófedél minősége – jól, légmentesen zárjon.

Száraz dunszt

Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal több rétegben, kispárnákkal körberakom. Beleterítek egy régi abroszt, és így sorakoztatom bele a lezárt, forró üvegeket. Ráhajtogatom a takarókat, a tetejére is kerül párna, végül ráterítek még egy takarót. Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ami két napig is eltarthat.

Recept, fotók: Molnár Ágnes

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − 7 =

hirdetés