Savanyúság gyümölcsből: fűszeres-ecetes szilva tartósítószer nélkül
Régen – főleg faluhelyen – nem hiányozhatott a házi készítésű savanyúságok közül. A megadott felöntőlé 2 x 700 ml-es szilvával teli üveg megtöltéséhez elegendő. Érett, de kemény szilvát javasolt üvegbe zárni.
Hozzávalók
szilva
4 db kicsi babérlevél
10 db szegfűszeg
3 cm-es fahéjrúd
14 db egész bors
Felöntőléhez
500 ml víz
1 dl 10 %-os erjesztett ecet
100 g cukor
30 g tengeri só
Elkészítés
A szilvát megmostam: először egy nagy tálban az összeset megdörzsöltem, majd forró folyó víz alatt átmostam. A tisztára mosott üvegeket forró vízzel kiöblítettem. A megfelelő (új) kupakokat kifőztem. Az üveg aljára egy babérlevelet tettem, a szilvákat az üvegekbe rendeztem és felöntöttem forró vízzel. Visszaöntöttem egy mérőedénybe, hogy tudjam mennyi felöntőlére lesz szükségem.
Fél liter vizet egy lábasba mértem, beletettem a cukrot, az ecetet és felforraltam.
Közben a szilvára elosztottam a fűszereket.
A forró levet a szilvákra öntöttem, szinte csurig az üveget. A szilváknak át kell melegedniük, így érdemes ezt a műveletet, akár többször megismételni.
Rácsavartam a kupakot.
Fejtetőre állítottam pár percig, majd száraz dunsztba tettem. Hagytam kihűlni.
Befőzés tartósítószer hozzáadása nélkül
Nem tér el a tartósítószerestől csak a lényegi ponton: nincs benne tartósítószer. Ugyanúgy fontosak a tisztára mosott kellékek – üveg, kupak, fazék, kanál, villa, minden amit használunk. Fontos, hogy egészséges, friss, alaposan megtisztított zöldségeket, gyümölcsöket rakjunk el, melyeket megfelelő forróságú és idejű hőnek tegyük ki, hisz a hő csíraölő (felforralás, száraz dunszt vagy nedves dunszt). Lényeges a kupak, a zárófedél minősége – jól, légmentesen zárjon.
Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal több rétegben, kispárnákkal körberakom. Beleterítek egy régi abroszt, és így sorakoztatom bele a lezárt, forró üvegeket. Ráhajtogatom a takarókat, a tetejére is kerül párna, végül ráterítek még egy takarót. Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ami két napig is eltarthat.
Recept, fotók: Molnár Ágnes
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.