Sült túrógombóc
Túrógombócot nemcsak főzni lehet, hanem sütni is. Érdemes kipróbálni Hajni receptjét.
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)
A masszához
500 g túró
75 g (barna)cukor
1 tojás
3 szikkadt zsemle
vaníliás cukor
tej az áztatáshoz
kókusz/1 citrom reszelt héja/mazsola
A szószhoz
1 nagy doboz tejföl (kb. 330 g)
1 tojás
2 ek (barna)cukor
vaníliás cukor
Továbbá
vaj
zsemlemorzsa
(barna)cukor
vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés
A zsemlék belsejét kikaparom, a héját apróbb darabokra szaggatom, és annyi tejbe áztatom, amennyit felvesz, majd kicsavarom, összekeverem a többi összetevővel, végül a zsemle kikapart belsejét is hozzákeverem.
Egy tűzálló tálat kivajazok, és a masszából nagyobb gombócokat formálok.
Elkeverem a tejfölt a tojással és a cukorral, és ezt a szószt ráöntöm a gombócokra.
Kb. 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) előbb lefedve, majd fedő nélkül addig sütöm, míg szép színe lesz.
Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom a zsemlemorzsát és a cukrot, és gyakran kevergetve megpirítom.
Tálaláskor ezt az édes, ropogós morzsát szórom a gombócokra.
Recept, fotók: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.