Öko grafitceruza, amiből növény fejlődik!

Az a pofonegyszerű ötlet, amivel a Sprout („Hajtás”) ceruza megalkotói rukkoltak elő, minden bizonnyal rokonszenvet kelt még abban is, aki számára a környezetvédelem egy huszadrangú téma. A világ egyik leghétköznapibb használati tárgya, a ceruza alapvetően írásra vagy alkotásra született. S valószínűleg eddig nem is nagyon gondolkodtunk rajta, hogy milyen más célra használhatnánk. Írtunk vele, majd mikor elkopott, hanyag eleganciával a kukába dobtuk.

A világ első növekedésre képes ceruzája azonban kétéltű

Ha már ceruzaként képtelen funkcionálni, ceruzavéggel lefelé elültethetjük, majd pár hét múlva hasznosíthatjuk a belőle kifejlődő fűszernövényt, gyógynövényt.

Az újrahasznosítható, környezetbarát ceruza ötlete fricska a “használd, majd dobd el” trendet hajszolóknak. A ceruza lényege, hogy egy (legalább 5 növényvédőszer-mentes) magot rejtő kapszulát helyeznek a ceruza végére, ami ha a talajba, s vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. A Sprout cerka egyébként káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), s kézzel készül az USA-ban.

A feltalálóknak kezdetben nem volt pénze a gyártáshoz, így egy tömeges/közösségi finanszírozási weboldalon gyűjtötték össze 2086 ember segítségével azt az összeget még 2012-ben, amivel a megfelelő hátteret biztosítani tudták a gyártáshoz.

Fogásra és használatra körülbelül olyan, mint egy normál ceruza, kellemes illattal. Igazából a ceruzavég teszi rendhagyóvá a használati élményt, már csak azért is, mert a végét rágni nem célszerű. (Bár nem mérgező, maximum kellemetlen.)

Praktikusan többféle (11) kapszulás Sprout ceruzát is lehet találni a neten (bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom stb.). A bazsalikom kivételével mindegyik növény a szabadban érzi komfortosan magát, így mihamarabb érdemes az irodából, vagy a szobából kiültetni az erkélyre, a teraszra vagy a kertbe.

Tesztelés

Fotó: Öko(szisz)téma

Volt szerencsénk kipróbálni egy bazsalikom, menta és egy körömvirág ”növény-ceruzát”. Amikor már apróvá töpörödtek a használattól, kicsit ferdén beledugtuk őket egy-egy virágfölddel teli cserépbe, és meglocsoltuk. A vízzel csínján bántunk: nem hagytuk vízben állni, de kiszáradni sem a földet. Gondoskodtunk tehát mindenről: jó talajról, vízről, napfényről.

Nagyjából 3 hét múlva jelent meg az első hajtás, a körömvirágé, aztán előbukkant a bazsalikom is. Sajnos a menta ültetése nem sikerült: csaknem 4 hét telt el az ültetés óta, se híre se hamva a hajtásnak. De mint minden ültetésnél, itt is megvan az esélye a sikertelenségnek. Erre egyébként a ceruza hivatalos weboldalán is felhívják a figyelmet.

Forrás: Öko(szisz)téma

 

 

hirdetés
1 válasz
  1. gizinet
    gizinet says:

    Van egy hasonló elven alapuló magyar kézműves termék is. Seed bonbon néven fut és papírból készülnek bonbonok amik elültetve kikeltek.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 1 =

hirdetés