Mentsük meg a Római-partot! Kő kövön. Kánya Tamás tájművész különleges alkotással szólít összefogásra

Kánya Tamás zsenialitásához nem fér kétség. Olyan művészeti ágban jeleskedik, ami Magyarországon – mondhatni – egyedülálló. Tájművész. A szabadban – a természetben – alkot, s kizárólag természetben fellelhető anyagokból hoz létre látványos kompozíciókat. Bárki megnézheti, ha arra jár, Tamás nem szed belépőjegyet. Alkotásai ki vannak szolgáltatva a természet szeszélyeinek, ezt nem is bánja, de az érthető mód érzékenyen érinti, ha érzékelten, figyelmetlen emberek teszik tönkre a munkáit. Mi, akik a közelben élünk, hálásak lehetünk a Római-parti Kőkertért…

Tamás egyik kedvenc alkotóhelye ugyanis a Duna óbudai szakasza, a vadregényes, romantikus Római-part, melynek sorsáért mostanság nagyon sokan izgulnak. Ha ugyanis megépül a tervezett mobilgát, ősfák százai vesznek oda, a beruházás a helyi ökoszisztémát fenyegeti. Tamás a fotón látható kavicskompozícióval hívja fel a figyelmet a Római-partra, s szólít összefogásra.

A tájművészetről

Szabadtéri, a természettel együtt élő alkotások jellemzik az ún. land art irányzatot. A tájművészek szinte kizárólagosan természetes alkotóelemeket használnak fel a kompozícióikhoz, a természetes környezet – ahová kerülnek – szerves részét képezi az alkotásnak.

A tájművész nem lemásolja a természetet, hanem kifejezi azt.

Kánya Tamás közterületen, közkincsből alkot. Nem zárja falak közé a művészeti alkotásait, nem szed belépődíjat, még csak azt sem kéri, hogy megköszönjük az élményt. Az alkotás édes kényszerűsége munkál benne. Remélhetőleg még nagyon sokáig – az ősfás Rómain.

Kánya Tamás alkotásai több mint 500 képen >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × öt =

hirdetés