Szórakoztató, okosító olvasmányok, kreatív fejlesztő kiadványok. Ha jó könyvet keresel a kisiskolásnak

A kisiskolás korosztály számára válogattunk össze néhány remek kötetet a Móra Könyvkiadó könyvújdonságai közül. Tanítanak, fejlesztenek, szórakoztatnak.

 

Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Tanítók Egyesületének ajánlását is magáénak tudható mese a Móra kiadó Nyelvkincstár sorozatának részeként jelent meg a közelmúltban. Bosnyák Viktória – Szűcs Édua kedves rajzaival illusztrált – új kötete a szólásokkal és a közmondásokkal foglalkozik, s mint a sorozat többi része, szórakoztatva tanít, a felnőtteket is elbűvöli.

Ajándék póknak ne nézd a fogát, lóból is megárt a sok. Ilyen butgaságokat mond Lala, a koala, aki húgával, Kokóval nemrégiben érkezett a Nevenincs erdőbe. Vajon miért használja helytelenül a közmodásokat, amiket annyira szeret? Bölcs Elek kideríti, hogy mi okozza a bajt, felesége, Gyöngyi pedig rendet tesz az erdőlakük fejében. Gyakorlat teszi a mestert: mire a mese végére érünk, nemcsak az állatok, de az olvasó is helyesen tud majd használni kétszáz magyar szólást, közmodást és szállóigét, hiszen a jó pap holtig tanul. Nézd meg a Kiadó weboldalán >>

A Nyelvkincstár-sorozat többi kötetében – A sirály a király!, Amikor kivirágzott a fánkfánk, Ezt nevezem!, Elek, merre keresselek? – a szórakoztató kalandok közben alaposan megismerkedhetsz a j-s és ly-os szavakkal, a többértelmű kifejezésekkel, sőt, a leghíresebb, kacifántos írású történelmi családnevekkel és magyar földrajzi nevekkel is. Ha elolvasod ezeket a könyveket, biztosan ötöst kapsz helyesírásból.

 

Az élet vajon mi? Filóka sorozat – Filozófia gyerekeknek

Szerkesztőségi kedvenc.

Hat nagy kérdés a jóról és a rosszról, hogy a gyerekek belekóstoljanak a kérdezősködésbe, és beszélgetni kezdjenek a felnőttekkel.

1.Mitől lehet boldog az életed?

2.Ha nagy leszel, boldog leszel?

3.Miért nehéz az élet?

4.Miért élünk?

5.Miért halunk meg?

6.Miért létezik az ember?

Mit keres a filozófia az általános iskola alsó tagozatán? A kérdésre sokan rosszallóan összevonják a szemöldöküket, ingatják a fejüket, ahelyett, hogy azt kérdeznék, nem késő-e középiskolás korban elkezdeni a filozofálást. Na nem a szó szigorú tudományos értelmében, hanem a klasszikus szókratészi értelemben, ahogy azt Brenifier is teszi.

Ahhoz ugyanis, hogy egy gyerek kíváncsi maradjon, és hosszú iskolai pályafutása ideje alatt megőrizze az érdeklődését, engednünk kell, hogy kérdezzen. De hogy ne legyen a kérdezősködés öncélú, azt is meg kell tanítanunk neki, hogyan tegye ezt úgy, hogy közben képes legyen problémákat azonosítani és kezelni, fogalmak és jelenségek megértéséhez konstruktívan viszonyulni, válaszainak megkonstruálása során többféle szempont szerint mérlegelni vagyis módszeresen gondolkodni.

Kinek is szól a FiLóka sorozat? Természetesen a gyerekeknek. Hisz minden gyerekben felmerülnek ezek a kérdések, még ha nem is fogalmazódnak meg ilyenformán. De épp az a cél, hogy rávegyük őket a kétségeik kimondására, no meg arra, hogy el is gondolkodjanak rajtuk. És hogy megmutassuk, hányféleképpen, hányféle szempont alapján lehetséges válaszokat adni. Mert igen, vannak alternatívák, még akkor is, ha a magunk számára csak egyet-egyet tartunk érvényesnek.És persze szól a felnőtteknek, hogy végre elhiggyék, nem csak a fogmosásról lehet a gyerekekkel beszélgetni. Nézd meg a Kiadó weboldalán >> 

 

Lackfi János: Az informatikus kutyája

Lackfi János tizenöt francia és belga költő legszebb, legőrültebb, legőrültebben szép verseit válogatta össze és fordította le az elmúlt száz évből. A világhírű francia gyerekköltészetből először jelenik meg antológia magyar nyelven.

A vízilovat elküldi a felesége karatézni, hátha úgy lefogy. A fülbemászó falba mászik, mert hát a falnak is füle van. A féllábú ember falába pedig szépen kihajt, erdő lesz belőle. Öltönyös pasasok bámulják az aszfaltozást tátott szájjal: hiába, az aszfaltozó munkások a legmenőbbek! A zsiráf berúgott, a milliomos kihajózott az ablakon, a tehénnek körülbelül négy lába van, és mind csodálatosan leér a földig. A tyúkok úsznak a víz alatt, húgom egy széktámla, keresztanyám egy fakereszt, na és? Elefántot is tartunk otthon, egy teknősbéka énekel katalánul, nagymama pedig ezeréves és fél kézen állva mos fogat. Ja, és van egy semmiházi ember, aki igazából nincs is, illetve egyszerre van is meg nincs is. Egy kagylóval fel lehet hívni telefonon a tengert, még bele is szól. Az informatikus kutyája pedig szerveren tárolja az elásott csontokat. Nézd meg a Kiadó weboldalán >>

 

Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

A Repost sorozat első kötete

Olvasni jó, verset olvasni még jobb. Mondják, mégis kevés fiatal olvas verseket. Az iskolában letudják a kötelező penzumot, aztán soha többé semmi mást.

Arany poros, Petőfi túlzó és idealista, József Attila meg egy lúzer lenne? Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. (Sajátos kommenthuszárnak nevezhető a slam poetry kultúrában a szlemmer, a szóbeli alternatív költészet képviselője. Erről bővebben az e-nyelv.hu-n olvashatsz.) Kemény Zsófi versválogatása és a versek kommentjei arról győznek meg: Arany János menő, és nem érdemes félresöpörni. Nézd meg a Kiadó weboldalán >>

 

Mesés számok 2

Szeretnénk, ha a gyerekeknek éppoly jólesne a matek, mint ebéd után a desszert.” (Laura Overdeck, Time magazin)

– Célunk az, hogy a matek úgy épüljön be a gyerekek mindennapjaiba mint jó szórakozás. Ebben a könyvben mulatságos, mi több csintalankodásra buzdító kérdéseket találunk eltűnt zoknikról, csillámporról, vadállatokról; ez a matematika kimondottan „gyerekbarát” – írják a szerzők.

A több mint 100 feladat megmutatja csemetéinknek, hogy számok vesznek körül bennünket, ameddig a szem ellát. Mindenki talál számára érdekeset a három nehézségi szinten (Apróknak, Kicsiknek, Nagyobbaknak) feltett kérdések között. Nézd meg a Kiadó weboldalán >> 

 

50 tény, amit tudnod kell Földünk időjárásáról

Nem kell viharvadásznak vagy tudósnak lenned ahhoz, hogy megismerd Földünk időjárását: elég végigböngészned ezt az izgalmas, 80 oldalas könyvet – olvasható a kötetajánlóban. Az alapvető ismeretek mellett – a szél, az eső és a viharok keletkezése – most a legextrémebb időjárási jelenségekre is fény derül.

Hallottál már a porördögökről? Tudod, mi az a szupercella? Láttál már holdszivárványt, békaesőt vagy repülőcsészealj-alakú felhőket?

A szerzők nemcsak megmagyarázzák ezeket a jelenségeket – meg is mutatják őket. Megdöbbentő tények, diagramok, infógrafikák és fotó segítik az olvasót, a kötet végén fogalommagyarázat és tárgymutató is található. A 9-12 éves korosztálynak ajánlott. Nézd meg a Kiadó weboldalán >>

 

Helyesírási önképző

A Helyesírási önképző csaknem négy évtizede segít gyerekeket és felnőtteket abban, hogy helyesírási tudásukat tökéletesítsék, anyanyelvüket minél jobban megismerjék.

Az eddig megjelent kiadásokkal ellentétben jelen kötet a legújabb helyesírási szabályzaton alapul (A magyar helyesírás szabályai,12. kiadás, Akadémiai Kiadó, 2015), és korszerű segédkönyvként használható mind az oktatásban, mind az önképzés során.

A mű nem csupán ismerteti a szabályokat, de segít begyakorolni azok alkalmazását is, mégpedig példasorok és készségfejlesztő feladatok segítségével. Nem hiányoznak a kötetből az összefoglaló áttekintések sem. Az önellenőrzést a fejezetek végén található megoldókulcs teszi lehetővé. Nézd meg a Kiadó weboldalán >> 

 

Fashionist Gilbert – Art Deco

A kreatív divattörténeti foglalkoztatókönyvek sorozat részeként jelent meg. Fashonist Gilbert kreatív és menő. Blogot vezet a divattrendekről, stílust formál, ízlést diktál a legfiatalabb divatrajongóknak. Megosztja velük az ötleteit, ikonikus darabokat és stílustörténeti érdekességeket mutat be. Aki Gilbertet követi, megtanulhatja, hogyan tervezhet önálló, egyedi divatkollekciót.

A gyerekek megtervezhetik a saját ART DECO  kollekciójukat. Kapnak hozzá matricákat, mintákat, színezőket és sablonokat. Ötleteket meríthetnek a leghíresebb tervezők munkáiból.

A stílustörténeti színezőkből elsajátíthatók barokk és az art deco stílusjegyei, a gyerekek megismerhetik a régi korok öltözeteit, sztárjait. Nézd meg a Kiadó weboldalán >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =

hirdetés