Régi magyar népmesék 21. századi olvasóknak. Az év gyerekkönyve: Ribizli a világ végén

2019-ben az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Móra Kiadó gondozásában Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén című népmese-válogatása, melyet az idei Ünnepi Könyvhéten a HUBBY zsűrije 2020 gyerekkönyvének választott.

A magyar népmesék királylányai többet tudnak annál, hogy csak a herceget várják. Ribizli és társai csupa rendhagyó hős és hősnő népmesekincsünk rejtett zugaiból: némelyikük most először nyomtatásban. A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Csenge Virág válogatáskötete 39 magyar népmesét ölel fel. Kiemelkedő, letisztult, mégis lendületes mesék találhatók benne. A szerző a kötet történeteiben olyan nyelvezetet alkalmaz, amely a mai olvasó érzéseit és fantáziáját megmozgatja, ugyanakkor őrzi és tovább is örökíti a magyar népmese páratlanul gazdag örökségéből azt, ami a klasszikus népmesegyűjteményekben megtalálható. Okosan, mértékletesen, a mesemondás logikáját és dinamikáját követve aktualizálja a mesemondás hagyományos archaikus nyelvét és fordulatait. Igazi mesemondóként saját nyelvet teremt. Szabadon bánik a meseanyaggal. Kiváló érzékkel kombinál.

A Ribizli a világ végén összeállításkor Zalka Csenge Virág gazdag forrásanyagból merített. Egy-egy mesének akár 3-4 változatát is megvizsgálta, és a mese eredeti logikáját megtartva, a különböző változatok legszebb elemeit emelte át a végleges történetfonálra, így alakultak ki a könyvben olvasható változatok. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát. A kötet másik különlegessége, hogy a hősök cselekvő nők, akik nem elszenvedői, hanem formálói sorsuk alakulásának.

A Ribizli a világ végén kiemelkedően igényes kivitele is szembetűnő. Herbszt László illusztrátor különleges vizuális megközelítése tökéletesen támogatja a mesélő szándékát: régi történeteket érdekessé és befogadhatóvá tenni a ma embere számára.

„A szerző és az illusztrátor is páratlanul tehetséges, elkötelezett művész. Zalka Csenge nagyon aktuális, modern kérdéseket közelít meg egy klasszikus irodalmi formán, a népmeséken keresztül. Mennyire érvényesek a nemi szerepekre vonatkozó közhelyek? Alakíthatjuk-e a saját sorsunkat ezektől eltérő módon? Bár több visszajelzést kaptunk erre vonatkozóan, ez nem kizárólag lányoknak szóló könyv. Minden hat év feletti olvasónak ajánlom, aki kíváncsi a magyar népmesekincs rejtett értékeire egy izgalmas, fiatal szerző válogatásában”, fogalmaz Szlukovényi Katalin a kötet szerkesztője.

– A mese akkor él, ha mesélik. Bár számtalan csodálatos történettel találkozhatunk a levéltárakban és a néprajzi gyűjteményekben, ezek eredeti formájukban elérhetetlenül távoliak a mai olvasó számára. Fontos, hogy megőrizték őket, mint Hófehérkét az üvegkoporsó, de ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség. A jó mesemondó tudós és előadóművész egy személyben: felkutatja és összeveti a különböző változatokat, majd tisztelettel és hozzáértéssel nyúl a régi szövegekhez. Zalka Csenge Virág ilyen mesemondó.
A kötetben összegyűjtött régi magyar népmesék valóban mai gyerekeknek szólnak. Szerepel bennük vagány királylány, aki nem fél egyedül nekivágni egy nagy kalandnak, vidám királyfi, aki csakis a szíve után megy, jólelkű boszorkány és önbizalomhiányos kamasz – csupa összetett, ma is eleven személyiség. Ez a könyv bizonyíték arra, hogy a magyar népmesekincs csöppet sem poros vagy kiszámítható: tele van váratlan fordulatokkal, most is érvényes kérdésekkel és torokszorítóan izgalmas, elfeledett történetekkel. Ezért olyan fontos, hogy minden korban akadjon valaki, aki életre meséli őket – mondja Gimesi Dóra író, a Budapest Bábszínház dramaturgja.

Jó hír, hogy már előkészületben van a kötet folytatása, mely a tervek szerint 2020 őszén jelenik meg A kalóz királylány címmel. Ebbe a kötetbe Zalka Csenge Virág már nemzetközi merítésből válogat majd meséket.

 

Kapcsolódó összeállítás

Kihirdették az Év Gyerekkönyve díjasokat >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − 12 =

hirdetés