Mondd ki szépen! Szórakoztató beszédfejlesztő gyakorlatok ovisoknak, kisiskolásoknak. Könyvajánló

Amikor egy kisgyerek kimondja az első szavait, majd összetettebb gondolatokat is mondatokká fűz, mindenki elbűvölőnek találja – joggal. Senkit nem zavar, hogy a hangok nincsenek a helyükön, hogy vicces szavakat alkot, s még nem pontosan fogalmazni.

Óvodáskorban azonban már kezd feltűnni a pöszesége, raccsolása stb., logopédus kezd foglalkozni velük, amennyiben szükséges. Kisiskolások is részt vesznek logopédiai szűrésen, a beszédhibák nagy része ekkor még célzott gyakorlással jól korrigálható.

A tiszta beszédre, helyes és szép kiejtésre családi körben is kapacitálhatjuk a gyerekeket – a mese- és versolvasás, a mondókázás, az éneklés mind-mind hozzájárulnak a fejlődésükhöz. 

Montágh Imre, a magyar nyelv, a magyar beszéd kiváló tanáregyénisége, logopédus szakember könyve, a Mondd ki szépen! óvodás kortól használható, otthoni beszédfejlesztéshez is kiváló. Érdemes beszerezni.

A Holnap Kiadó gondozásában jelent meg; első kiadása 1987-ben látott napvilágot. A könyv szórakoztatva fejleszt, gyerekekről (beszédóvodásokról) szóló kerettörténeten keresztül végigveszi a legkritikusabb hangzókat, egyúttal rávezeti a kicsiket a szép és tiszta kiejtésre. A tiszta, szép beszéd ugyanis elsajátítható, már egészen korán. 

A történet a könyv szereplőinek bemutatásával kezdődik. Mindegyiküknek van egy kis nyelvi tökéletlensége:

Lali Jajit mond, Joli Lolit. Fanni Pannit. Hanna azt mondja: Anna. Falika volt Valika, Pantika volt Bandika, Kati azt mondta: Tati. Tanyit mondott Sanyi, Szilviből lett Tilvike, Gabi ezt mondta: Kapi. Zsókát Sókának hívták, Manit mondott Manyi, Ciliből lett Szilike, Csabából meg Saba. Zoltán Szoltán, Matyi Mati volt, Gyula Dula, Piri, Pili.
Pedig jövőre az iskolában már mindent ki kell tudni mon-da-ni, mert aki rosszul beszél, rosszul olvas, aki rosszul beszél, rosszul ír.

A történetbe ágyazva sok-sok logopédiai nyelvgyakorlat és mondóka segíti a helyes kiejtés elsajátítását. 

 

A spirálkötésű, fekvő formátumú, A5 méretű könyv a Holnap Kiadó weboldalán rendelhető meg (a cikk megjelenésének időpontjában kedvezményes áron). Tovább a Kiadó honlapjára >>

Hasonló könyvek, nagyobbaknak, felnőtteknek:

Gálosi János: Szép szónak nem szegik szárnya (Holnap Kiadó)

Montágh Imre: Tiszta beszéd (Holnap Kiadó)

 

Korábbi 3 részes összeállításunkat is ajánljuk a témában

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × három =

hirdetés