Levegőt! Mit tehetünk, mit kerüljünk szmogriadóban?

Az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége. Elsősorban krónikus betegeknél okozhat tüneteket, ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, de egészséges embereknél is felléphet könnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, nehéz légzés. Figyeljünk a gyerekekre, a kismamák is veszélyeztetettek.

Szmogos Budapest. Fotó: Mohai Balázs, MTI

Mit tehetünk? Mit kerüljünk?

Ha lehetséges, minél kevesebb ideig tartózkodjunk a szabadban.

Ha megoldható, autózás helyett vegyük igénybe a tömegközlekedést.

Kerüljük el a forgalmasabb útszakaszokat.

Budapest szmogtérképe

Budapest most

Viseljünk pormaszkot! A komolyabb szűrővel – aktív szénnel – ellátott, drágább pormaszkok több hazai üzletben, webáruházban elérhetők. Olyan maszkot kell választani, ami megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, tehát nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani. A patikákban kapható egészségügyi maszk viselése sem jelent ilyenkor védelmet.

Hajnalban, a reggeli órákban, vagy késő este szellőztessünk.

Kerüljük a szabadban végzett aktív fizikai munkát, ne sportoljunk a szabadban.

A kismamák a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a szennyezett levegő azt a kockázatot is magában hordozza, hogy az újszülött alacsony súlyú lesz, a szmog a magzati tüdőszövet fejlődését is negatívan befolyásolhatja; a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától – hívja fel a figyelmet az Országos Közegészségügyi Központ.

***

A téli fűtés miatt is nagyobb most a szmog. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a minimális fűtésigénnyel – kiegészítő fűtéssel – üzemelő passzívházak és ún. megújuló fűtési rendszerekkel ellátott épületek nem bocsátanak ki káros anyagokat. Egy passzívházba ráadásul nem jut be a szabadból szennyezőanyag, mivel a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek kiváló szűrővel vannak ellátva. Kína többek között éppen ezért szeretné nagy léptékben alkalmazni a német építési szabványt. Az ázsiai ország egyes területein a légszennyezettség mértéke folyamatosan és drasztikusan meghaladja az egészségügyi határértéket; a passzívházakhoz kifejlesztett hővisszanyerős szellőztetőrendszerek ugyanakkor tökéletesen szűrt, tiszta levegőt biztosítanak.

Elektromos járművekkel is jelentősen csökkenthető lenne a lakossági tevékenységből eredő légszennyezettség. 

Magyarország szmogtérképe az aktuális adatokkal >>

 

https://eletszepitok.hu/passzivhaz-futes-haz-seattle/

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő − 1 =

hirdetés