Kovácsék és a fogápolás. Klinikai fogászati higiénikus hiánypótló ismeretterjesztő könyve gyerekeknek

Kovácsék és a fogápolás – ezzel a címmel jelent meg Tisóczki Aliz klinikai fogászati higiénikus első kötete. Aliz néhány hónapja határozta el, hogy ír egy hiánypótló prevenciós ismeretterjesztő könyvet gyerekeknek, mert szerinte nagy igény van rá. Informatív, gyönyörűen illusztrált kiadvány született.

A történethez Hajdú Edit készített színes akvarelleket. (Először illusztrált egyedül egy teljes kiadványt, s Alizt idézve: csodát tett.) Kedves grafikák születtek a háromgyerekes Kovács családról; és fontos szerepet kapott Mici, Kovácsék macskája, hisz az ő elbeszélésén keresztül pillanthatunk be a család mindennapjaiba. A történet leköti a gyerekek figyelmét – kisiskolások körében teszteltem -, sőt, igényt ébreszt bennük. A kisebbek szinte biztos, hogy egy-egy fogápolási praktikáról a könyv által hallanak először. A kiadvány néhány oldalas színezőt és foglalkoztató feladatot is magában foglal. 

Tisóczki Alizzal beszélgettem a kötet apropóján.

Klinikai fogászati higiénikusként dolgozol jó ideje, sok kisgyerekkel kerülsz kapcsolatba a munkád során. Mi a tapasztalatod, jellemzően hány éves korban kezdődik a fogromlás?

Tisóczki Aliz

Minden korosztály megfordul a rendelőnkben; nagyon sok kisgyerek érkezik egészséges fogsorral, és ilyenkor csak annyi a dolgunk, hogy gyors ellenőrzés után kiosztjuk az erre előkészített matricákat. Szeretnénk, ha a fogorvos-látogatás kellemes élmény maradna és nem elrettentő dologként élne a gyerekekben. Ahol fogszuvasodást, ínygyulladást találunk, ott szinte mindig a nem elégséges fogápolás és a rossz diéta áll a háttérben. Ezt abból is könnyű leszűrni, hogy már néhány kezelés és ismételt tanácsadás után a gyerekek egészségesebb mosollyal jönnek vissza a rendelőbe.

Azt mindenki tudja, hogy az édességek veszélyt jelentenek a fogakra. Tudsz-e javasolni fogerősítő ételeket, melyeket gyerekek, felnőttek is fogyaszthatnak?

A rágás nagyon fontos. Az étel, amit rág a gyerek, vagy a felnőtt, ha egészséges és friss, segít az egészségmegőrzésben. Elég a legegyszerűbben elérhető zöldségekre, gyümölcsökre gondolni. Alma, répa, zellerszár, de bármilyen ételre igaz, hogy fontos alaposan megrágni, hogy a vitaminoknak, ásványi anyagoknak nagyobb esélyük legyen felszívódni. A másik fontos dolog pedig az erős csontozat, úgy az állkapocsnál, mint a szervezet többi részében. Ezt is csak az alapos rágással érhetjük el.

Mely ételek a legkárosabbak a fogakra?

A szénhidrátok, mert cukorrá alakulnak az emésztés során, ami már a szájban elkezdődik. Azt szoktuk mondani, hogy öt- hat támadásnál több ne érje a fogakat. Különüljenek el az étkezések és a nem étkezéssel töltött idő és ez ne legyen több öt vagy hat alkalomnál naponta. Vagyis ne nassoljunk, mert a szájnak is ugyanúgy szüksége van a regenerálódásra, mint bármelyik másik testrészünknek, szervünknek.

 

Hallottam, ahogy múltkor anyu elmagyarázta a gyerekeknek, miért fontos a fogmosás. Amikor eszünk valamit, az ételben lévő cukor reakcióba lép a nyálunkban lévő baktériumokkal, melyek savat készítenek. Ez a sav megmarja a fogakat. Ha nagyon sokszor történik meg ez a folyamat a szájban, akkor a fogak felszíne meggyengül és kilyukad. A lyukas fog nagyon fáj, és csak a fogorvos tudja meggyógyítani, sajnos nem múlik el magától. (Részlet a könyvből)

Szerinted hány éves kortól lehet a gyerekekre bízni a fogmosást, illetve meddig ajánlod a szülői segítséget? 

Hat-hét éves korban még mindenképpen elkél a segítség. Vagy legalább az ellenőrzés.

Elektromos fogkefe vagy hagyományos? Gyerekeknek hány éves kortól ajánlod?

Három éves kor alatt nem ajánljuk az elektromos fogkefét. A jobb hatásfok a szájhigiénében különösen fontos a gyerekek esetében, mert az izmaik és mozgáskoordináció nem elég fejlett még ahhoz, hogy kellően alaposan meg tudják mosni fogacskákat. Ezeken a hiányosságokon javít az elektromos fogkefe használata a szülői felügyelettel, segítséggel. Az elektromos fogkefék vonzerejét növelhetik a mesefigurák. Több készülék dallamot játszik, az időt csipogás jelzi. Csupa olyan plusz, amelyek segítenek megszerettetni a nem túlságosan népszerű tisztálkodási formát, a fogmosást. A beépített időmérős készülékek azért is hasznosak, mert a gyerekek szeretik elfelejteni, hogy ez nem egy pár pillanatig tartó, hanem egy figyelmet igénylő, többlépcsős folyamat.

Mi alapján válasszunk fogkrémet gyerekeknek? 

Az egyik fontos összetevője a fogkrémeknek a fluorid. Ennek a szintje, ha kevesebb mint 1450 ppm, akkor gyerek fogkrémről beszélünk. A másik szempont, amit érdemes figyelni, hogy ne legyen benne semmilyen szemcse, ami megsértheti a fogzománcot. A legtöbb fogkrém a boltokban teljesen megfelel ennek a két alap követelménynek.

Milyen a jó fogkefe?

A helyes fogkefe kiválasztásán nagyon sok múlik! Amire figyelnünk érdemes, hogy közepes, vagy inkább puha sörtéjű és minél kisebb fejű fogkefével tudunk leghatékonyabban fogat mosni. Felnőtt korban sok gondot okoznak az elsikált fognyakak, és ahol már visszahúzódott az íny, ott a csontvesztés is elkezdődik, ami sajnos nem visszafordítható folyamat.

A tiszta fogak szép fényesek. Amit először érzünk a fogainkon, az a sárgás lekaparható lepedék vagy plakk, ami vékony bevonatot von a fogakra, ha nem mossuk rendesen. (…) Apa egy doboz plakkfestő tablettával érkezett haza. Este az egész család kipróbálta, kivéve Borit és engem. Mindenki alaposan megmosta a fogát, ahogy szerinte a legtökéletesebb, aztán bekenték a szájukat ajakápolóval, hogy ne fogja össze a festék, majd elrágtak egy-egy tablettát. A fogaikon elszíneződtek azok a részek, ahol nem végeztek tökéletes munkát, így újra megmosták, ameddig az összes fogacska csillogóan fehér lett. (Részlet a könyvből)

Hány éves kortól ajánlod a plakkfestő tablettát?

Hat-hét éves kortól kipróbálhatjuk a gyermekkel a plakkfestő tablettát egyszer-egyszer, hogy egyértelműbbé tegyük, melyik fogacskát sikerült tökéletesre mosni és melyik maradt ki a tisztítás során. Kétféle típussal találkozom a rendelőben: akik az első fogakat mossák tisztára és a hátsókat elhanyagolják, vagy a hátsók csillognak és az elsőkre nem marad elég energia. A tablettával jól láthatóvá tesszük ezeket a részeket és egyszerűbb lesz visszaemlékezni a következő fogmosásnál.

Mennyire kell komolyan venni a tejfogak romlását?

A tejfogak fontos funkciója, hogy megtartsa a helyet a maradandó fogaknak. Ha annyira elszuvasodik, hogy nem lehet megmenteni és emiatt nem maradhat a szájban, ameddig a következő fog előbújik később garantált, hogy csak fogszabályzóval lehet a problémát orvosolni.

Ma már egészen kis deformitások korrigálásához is ajánlanak fogszabályzót például az iskolafogászatokon. Szerinted mikor érdemes elkezdeni?

Ha a fogak szép sorban állnak, az nemcsak esztétikai szempontból előnyös, hanem lényegesen könnyebb tisztán tartani is. Sokszor látom a különbséget mennyivel egészségesebb a fog és a körülötte lévő íny a könnyen elérhető részeknél, és mennyi gondot okoz a kiújuló ínygyulladás, vagy a szuvasodás a nehezebben elérhető helyeken. Ha van rá lehetőség, csak támogatni tudom a fogszabályzást bármelyik életkorban.

Felnőtteket érintő téma. Nagyon sok „házi fogfehérítő praktika” található a neten, köztük egészen hajmeresztő ötletek is?  Ráadásul hatásosnak is tűnnek…

Mindenkit el kell keserítsek, de nem létezik valóban hatásos házi praktika fogfehérítésre. A különböző áll csodaszerekkel megsérthetjük az ínyt vagy a fogzománcot. Egyik sem kellemes érzés. Bízzuk a megoldást a fogorvosunkra!

Mi a véleményed a cukormentes rágógumiról? Van érdemi haszna például étkezés után?

Nem vagyok rágógumi ellenes. Magam is látom, nem mindig életszerű, hogy minden étkezés után fogat mossunk. Ilyenkor a semminél több egy megivott pohár víz, vagy egy cukormentes rágógumi.

Vannak, akiknek alapból romlékonyabbak a fogaik. Min múlik ez, illetve milyen módszerekkel lehet a természetes adottságokat „feljavítani”?

A szájüreg sokkal komplexebb, mint gondolnánk. A romlékonyabb fogak hátterében a fogzománc vastagságán át a nyál összetételéig több személyre szabott választ kaphat a beteg. Sajnos akinek ezzel kell élnie, kétszer annyira fontos az alapos fogmosás és a fogköztisztító eszközök használata. A fogzománc erősíthető olyan készítményekkel, fogkrémekkel, gélekkel, melyekben magasabb az átlag 1450 ppm fluorid szint.

***

A Kovácsék és a fogápolás c. könyv e-könyv formájában is megvásárolható a Publio Kiadó weboldalán, nyomtatott változatban pedig több nagyobb könyvesboltban beszerezhető.

E-könyv rendelés >>

A nyomtatott változat a lira.hu webáruházban >>

Kiadói ismertető

A könyv Hajdú Edit gyönyörű rajzaival nyújt segítséget a szülőknek, és gyerekeknek a modern fogápolási eszközök helyes használatának elsajátításában. Mici cica bemutatja a családja minden tagjának fogápolási szokásait. A könyv olvasói tanácsokat kapnak az első fogkefétől, a fogváltáson és a fogszabályzón át a felnőtt fogápolásig. Reggel és este két-két percnyi idő ráfordításával megóvhatjuk a fogaink egészségét. Szülők és gyerekek együtt forgathatják a könyv színes lapjait és szórakoztatóan sajátíthatják el a Kovács család fogápolási szokásait.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 4 =

hirdetés