Mutasd a tesóidat, megmondom ki vagy! A testvérkapcsolatok hatása a személyiségre (2.)

Testvérek. A legnagyobb ajándék, avagy a legnagyobb átok, amit egy gyerek kaphat. Ez is, és az is, attól függően, hogy mikor, milyen életszakaszban kérdezzük meg egy gyerektől, vagy akár később egy felnőttől. Az viszont biztos, hogy nagy hatással vannak ránk a testvéreink, és mi is rájuk, hiszen gyakorlatilag egész felcseperedő életünket együtt töltöttük.

A családterápiában több szakembert is mélyen foglalkoztatott (foglalkoztat ma is) a téma, milyenné válunk mi, attól függően, hogy milyen testvérkapcsolatokat kapunk. Az első részben a legidősebb és a legfiatalabb testvérek jellemzőit ismertettem, ezúttal a középsők, az ikrek és az egykék tipológiai bemutatásával folytatom. Walter Toman és Kevin Leman hosszasan kutatták a családi konstellációk igazságtartalmát, ezekből szemezgettem.

Testvérmixek

Testvérmixeknek nevezzük azokat a személyeket, akiknek van lány, és fiútestvérük is. Az ő tulajdonságaik keverednek az előző cikkben felsorolt típusokból, attól függően, hogy melyik hatás a súlyozottabb (melyik a több: fiú vagy lány).

Ha fiúként a legidősebb a fiúk és lányok közül: jól kijön mindkét nemmel, és kedves és toleráns vezető válhat belőle.

Ha legkisebb fiú fiútestvérek és lányok közül, akkor az öcs típusokat mixeli. Így nem annyira kompetitív (versengő), és szintén jól kijön mindkét nemmel.

Ha lányként a legnagyobb fiúk és lányok közül, akkor kevésbé „zsarnoki”, inkább gondoskodó, könnyebben tud játszani és elengedni.

Ha a legfiatalabb lányként lányok és fiúk közül, akkor nagyon feminin, nagyobb ambíciói vannak a férjhez menésre, és nem foglalkozik annyira az anyagi dolgokkal, mint a legkisebb húga a fiúknak. Gyakrabban házasodik csak szerelemből, mindenféle objektív dologtól eltekintve.

Középső gyerekek

Ha középső csak fiúk közül, akkor mixelődik a legidősebb és legkisebb fiú, fiúk közül. Itt esélyesen problémásabb lesz a kevés tapasztalat a másik nemmel.

Ha középső fiú csak lányok közül, akkor mixelődik a legidősebb és legkisebb fiú lányok közül, így lehet, hogy nehezebben barátkozik majd férfiakkal.

Ha lányként lesz bátyja is és öccse is, akkor mixelődik a legidősebb nővér, és legkisebb húg fiúk közül – így nagyon válogatós lesz a férfiakkal, míg végül a választottja nagyon fog hasonlítani valamelyik testvérére, vagy akár az sem ritka, hogy pártában marad.

Ha középső fiúként van bátyja is és húga is, akkor mixelődik benne a legkisebb öcs, fiúk közül, és a legidősebb báty, lányok közül, ami nagy belső konfliktust okozhat, hiszen ezek karaktereikben igencsak eltérőek. Ugyanakkor jól kijöhet barátként is mindkét nemmel, és a párválasztás sem nehéz számára.

Ha fiúként nővére is van és húga is, akkor a személyiségében megjelenik a legkisebb fiú, lányok közül, és a legidősebb fiú, lányok közül tulajdonságlistájából egy érdekes mix.

Középső lányok nővérrel és öccsökkel, az ő tulajdonságaik mixelődnek a „legkisebb lány, lányok közül”-ből és a „legidősebb lány, fiúk közül”-ből. Ők jól kijönnek mindkét nemmel, nem annyira versengők és könnyebben anyáskodnak.

Ha középső lányként van bátyja is és húga is, az azt jelenti, hogy ötvözi a legkisebb lány, fiúk közül tulajdonságait, és a legidősebb lány, lányok közül tulajdonságait.

Ha fiúként van nővére is és bátyja is és még egy öccse is, úgy a „középső fiútestvér fiúk közül”, és az „öccse egy lánynak” tulajdonságai fonódnak össze.

Ha lányként van bátyja is és nővére is, és még egy húga is, akkor középső lánytestvérnek és „legkisebb húgnak fiúk közül”-nek számít.

Ha egy fiúnak van öccse is és húga is meg még egy bátyja, akkor középsőnek számít fiúk közül, és hozzá tartozik még pár tulajdonság a legidősebb bátyja egy lánynak tulajdonságaiból is.

Ha egy lánynak van öccse és húga is, és pluszban egy nővére, akkor középső lányok közül, és idősebb nővére egy fiúnak mix.

Ha egy fiúnak van öccse és húga, és még egy nővére is, akkor „fiúként középső a lányok közül” és a „legidősebb báty fiúk közül” mixelődik a személyiségében, tulajdonságaiban.

Ha egy lánynak van öccse és húga, és még egy bátyja is, akkor középsőnek számít lányok közül, és legidősebb lánynak, szintén lányok közül.

Ha egy lánynak/fiúnak ugyanannyi van mindenből (húg, báty), akkor mindből mixelődik, őket szupermixeknek nevezik. Náluk mehet nagyon könnyen vagy nagyon nehezen a partnerválasztás.

Itt számít nagyon a korkülönbség. Ha túl kicsi, akkor még nincs igazán nővére, vagy bátyja, ha túl nagy, akkor a sorrend számolása újrakezdődik. Ha valakinek nagyon sok testvére van, akkor azok a testvérek lesznek a legnagyobb hatással a személyiségre, akikkel a legtöbb időt tölti. Fontos még, hogy sok testvérnél csoportokra bomlanak a testvérek, választás, preferenciák alapján. Ilyenkor érdemes ezeket a csoportokat alaposabban megvizsgálni.

Egykék

Az a „legidősebb testvér, akinek nem kellett átélnie a trónfosztást”. Neki nem kellett osztozkodni, hiszen nem volt másik gyerek. Nincs tapasztalata a másik nemmel. Fiúként a szülők kedvence. Ő az, aki mindig nyer. Minden elvárás, minden büszkeség, minden aggodalom rászegeződik. Megszokja, hogy ő a figyelem középpontja, más társaságban is igyekszik az lenni, ezért szívesen választja akár a bohóc szerepét. Minden garantált a számára, hiszen megszokja, hogy mindent megkaphat, akár rögtön. Nem ismeri a másik nemet, de elég jól előadja, hogy igen. Anyaszerepet és apaszerepet keres a párkapcsolatában, és a baráti kapcsolataiban is, hiszen ehhez van hozzászokva, ezt ismeri. Szereti, ha a lány vigyáz rá. Ha gyereke születik, örül neki, jól működik vele, de egyszerre nem nagyon tud több gyereket kezelni. Örök gyerekszerepben marad. Legjobb partner számára a középső lány, de igazából bármelyik szülöttel jól kijön.

Lányként néha lehet extravagáns, tág határokkal. A szülők nagy felelősséget helyeznek rá, már a kezdetektől. Nehéz számára megérteni, hogy mi van a másik ember fejében, mert soha nem volt szüksége arra, hogy kitalálja. A szülők mindig számíthatnak rá, és ő is nagyon számít a szüleire. Ha rosszul házasodik, gyakran előfordul, hogy hazamegy a szüleihez. Munkában lehet nagyon erős, vezető, figyelemre méltó teljesítménnyel, de ugyanilyen könnyen lehet link is – ilyenkor sok ideológiája van arra, hogy miért nem csinálja a feladatát. Sokkal jobban kijön az idősebbekkel. Imádja az ajándékokat. Nem versenyez, nem hasonlítgat másokat magához. Párkapcsolatban minden típussal jól kijön, az a szerencsés, ha idősebb a partnere. Jól működik, ha vannak gyerekei, de akkor is, ha nincsenek. A családban az anya testvérként működik a számára, az apa az, akire felnéz.

Ikrek

Ők a legkülönbözőbbek, nagyon mások, mint a többi karakter. Ha nincsen más testvérük, akkor ők egyszerre nővérek is, bátyok is. Nagyon nehéz számukra a másokhoz való kapcsolódás, akár barátilag vagy később párkapcsolati szinten, hiszen megszokták, hogy csak egymásra van szükségük. Nehezen engedik el egymást, nem olyan fontos a számukra, hogy legyenek más barátok.

Egypetéjű ikrek: nekik a legnehezebb. Nemcsak, hogy világéletükben ketten voltak, de külsőleg még megszólalásig hasonlítanak is egymásra. Így még nehezebb a szeparáció, de a saját maguk megfogalmazása is, akár csak önmaguk számára. Még nehezebb számukra a párválasztás és a házasság. Egymással jól és könnyen empatizálnak (együttéreznek), viszont másokkal nagyon nehezen. Ha van másik testvérük, akkor azért sokkal könnyebb nekik viszonyulni másokhoz. Ha valahol középen vannak, akkor a karaktereket kombinálják erősen. Ha ikerként valaha is elkerülnek a másiktól, akkor az a legnagyobb veszteség a számukra.

Kedves nővérek, bátyok, húgok, öccsök, középsők, egykék, ikrek!

Remélem, jót mosolyogtatok az általánosításokon, s ha találtatok pár olyan jellemzőt, ami igencsak betalál (biztos, hogy lesz ilyen), azokat nem vettétek túl komolyan. Nagyon sok valóságalapjuk van az ilyen tulajdonságlistáknak, de azt mindenki elismeri, hogy ezeket felülírják az egyéni történések, családi históriák, események, rendszerek. Én azt javaslom, induljanak el a gondolatok, legyenek elméletek: miért lettetek olyanok, amilyenek lettetek – akár ezen tulajdonságok mentén. Illenek rátok a leírások? Szeretitek ezeket a tulajdonságokat? Miben vagytok mások, s miért alakulhatott így?

Nevezzetek meg öt olyan pozitív dolgot magatokban, amit a tesóitoktól kaptatok, vagy az egykeségetek hozadéka, s amelyek nélkül nem lennétek azok, amik.

 

 

Nyitókép: Anna Shvets/Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 13 =

hirdetés