Nárcisztikust szeretsz? Vigyázz, kész, véged! Az én szerelmem. Több, mint filmajánló

A nárcisztikus személyiségzavar felkapott téma az utóbbi időben, sok cikket lehet olvasni róla. Nárci – sokan csak így emlegetik (én is így fogom). A nárcizmus nem 21. századi jelenség, csak mostanáig nem kapott a tudomány és a média által ekkora reflektorfényt. Fény vetült rá és ez felnyitotta az emberek – nárci hatást elszenvedők – szemét. (A Facebookon több tematikus zárt csoportot találni, az egyik kimondottan lényeglátó nevet kapott: Felépülés nárcisztikus visszaélésből. Jelenleg közel 900 tagja van…) Nem lehet kizárni, hogy ezt a személyiségzavart később tipikusan 21. századi jelenségként nevesíti majd a szakirodalom…

Ez egy nárci kor, ideálisak a körülmények: felszínes kapcsolatok, kiüresedett/széthullott családok, felgyorsulás, eldurvulás, anyagiassággal összecsengő becsvágy, örömhajszolás, majmolható pazar külsőségek…a nárci lubickol ebben.

Illúzióink nem lehetnek, ha helyre is billen a nemek közötti rend, ha újrahangolódnak a társadalmi, egyéni értékek, talán nem lesz ennyi érintett, talán nem kell ennyi gyereknek nárcisztikus szülő mellett felnőnie. Ráadásul a minta esélyesen átörökítődik. Ha családban gondolkodunk, a gyermek is áldozat. Egy nárci a maga módján jó szülő tud lenni, de a kapcsolatában többnyire nem remekel, és ezt a gyermek a heves családi perpatvarokon és/vagy a bántalmazott szülő érzésein keresztül nagyon megsínyli.

A nárcisztikus személyiségzavar a párkapcsolatokat kezdi ki jellemzően. Pontosabban: a szeretetkapcsolatokat. Szoros barátságokban is tud tombolni. Közvetetten családokat, fontos kapcsolatokat képes feldúlni és kihat a munkahelyi teljesítményre is. Ilyen kontextusban a nárcisztikus személyiségzavar soha nem két ember magánügye. Ha ennyire ártó, miért nehéz mégis megfogni?

Mert alapvetően ez egy láthatatlan kór. Ha valaki droggal vagy alkohollal él, azt egy idő után a tágabb környezete is érzékeli. A nárcizmust azonban mindig csak egy nagyon szűk kör sínyli meg. Sokan nem tudják, hogy személyiségzavaros emberrel élnek, csak érzik, hogy valami nagyon nem stimmel. Még abban sem biztosak, hogy velük vagy a másikkal van a baj. Magukban keresik az okokat. Azt gondolják, ők reagálnak le rosszul helyzeteket, túlérzékenyek, sérülékenyek. Tipikus nárci hatás – tökéletes csapdahelyzet. Egy nárci ugyanis szinte megrendíthetetlen. Ellenben mesterien tud másokat az érzelmeiken keresztül ide-oda cibálni.

A 22-es csapdája

A nárcisztikus ember a kapcsolatában bántalmazó, s bár nem ez a jellemző – mert inkább szavakkal, játszmákkal öl -, akár a tettlegességig is elmehet. Nem gondolja magáról, hogy bántalmazó, nem akar tudomást venni róla. Egy törvényt ismer, s emellett a végsőkig kitart: mindig a másik a hibás!  Hiányzik belőle az önreflexió képessége, elhárító mechanizmusokkal él. Ezért nehéz hozzáférni, gyógyítani.

Ne gondold, hogy csak egy hülye ember kezd személyiségzavaros partnerrel! Meglepődnél, ha elmondanám, hány sikeres (ismert!), ragyogó elmét ismerek, akik a nárci kapcsolatban sínylődnek (sínylődtek). Ne gondold, hogy csak a hülyéket lehet megvezetni (persze az áldozattá válásnak is megvan a maga lélektana). Mi történik a sok gondolkodó, érző, (relatíve) normális emberrel, akik besétálnak egy ilyen csapdahelyzetbe?

Képzelj el egy láthatatlan lényt, nem tudod definiálni a lényegét, csak azt érzed biztosan, hogy nagyon közel kerültetek egymáshoz. Szabadon járkálhat benned, mert megnyitottad neki a szíved. (Ez a lény csak szívzugokban érzi otthonosan magát.) Belakja rejtett kis zugaidat, ami tele van törékeny holmival. Nem érzed magadat veszélyben. Szereted, bízol benne. Úgy érzed, megérdemelten. Aztán váratlanul elkezd úgy viselkedni, mint egy elefánt a porcelánboltban. Tör-zúz. Nem érted. Nem hiszed el. Rosszul esik. Ideges leszel. De a haragod hamar elillan, mert mond/tesz valami kedveset. Megszánod – szegényke, olyan kis esetlen! -, és magadat korholod. Nem lehetsz ennyire türelmetlen! A béke csendjét aztán újra csörömpölés veri fel. Ismét törnek-zúznak benned és te megint (újra meg újra) lefutod az érzelmi köröket. Egyre fáradtabban, ingerültebben, reményvesztettebben.

Sok-sok körbe telik, mire rájössz: elefántból képtelenség balerinát faragni. Foglyul ejtett egy elefánt a saját porcelánboltodban. Van esély a továbblépésre – ha már nem kötődsz hozzá érzelmileg és kész vagy (egyedül vagy segítséggel) a boltot rendbe hozni.

***

Olvasd el Szabó Lőrinctől a Semmiért egészen vagy Ady Endrétől az Elbocsátó szép üzenet c. verseket – csodálatosak, és/de kegyetlenek. Ilyesmi egy nárcisztikus fél barátsága, szerelme. Sok példát lehetne még felhozni a szépirodalomból. Ha filmet keresel a témában, Az én szerelmem (Mon roi) c. francia romantikus drámát ajánlom. 

Nagyon jól végigvezet a nárcisztikus kapcsolat jellegzetes stációin. (Meglátni, megszeretni, belerokkanni…) A filmet Maïwenn Le Besco rendezte, saját házasságából merített, Jean-Yves Le Fur dúsgazdag üzletemberrel való viharos kapcsolatát dolgozta fel a filmben. Nem Maïwenn volt az egyetlen, aki szétesett a férfi mellett: utóda, a gyönyörű Karen Mulder topmodell több öngyilkosságot is megkísérelt. (Fontos megemlíteni, hogy a nárcizmus nem tipizálható férfibetegségként, nárci nők is léteznek. Egzakt adatok a nemek közötti megoszlásról nem állnak rendelkezésre.)

A film cselekménye röviden: Tony (Emmanuelle Bercot) súlyos síbalesetet szenved. Az elhúzódó rehabilitáció során felidézi intenzív szerelmi viszonyát férjével, élete szerelmével, Georgio-val (Vincent Cassel). A traumatikus kapcsolat feldolgozásában lábadozó betegtársai és nem kevés önirónia is segítségére lesznek. Tony nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is a gyógyulás útjára szeretne lépni. 

Nem akarom lelőni a poént, maradjunk annyiban, hogy a film vége a legbeszédesebb…

Zárójelben: Vincent Cassel alakítja a nárcisztikus felet, aki a rossz nyelvek (?) szerint gyárilag hozza ezt a karaktert. Tizennégy éven át a világ egyik legszebb nőjét, Monica Belluccit birtokolta. Nyílt kapcsolatban – értsd: hűtlenül. Hogy az isteni Monica ehhez miért asszisztált, arról csak sejtésünk lehet. Az 50 éves francia charmeur jelenleg egy 20 éves modellt boldogít Brazíliában, nagylánya, Deva 13 éves… Zárójel bezárva.

Miért tehetetlenek a szakemberek?

Egy nárcisztikus ember soha nem fogja belátni, hogy beteg és másokat megbetegít. Ő általában jól van, alapvetően stabil. Nem szenved, nem ingatható meg érzelmileg, legfeljebb a következményektől, a vitáktól, a másik fél problémázásaitól. Felelősségét következetesen hárítja. Ha tükröt tartanak neki – ellentámadásba lendül -, megfordítja, hogy a másik magát nézegesse. Jaj annak, aki haragot ébreszt benne…sötét játszmáinak tárháza szinte kimeríthetetlen.

Meg lehet-e úszni a héjanász kapcsolatot?

Jó csápokkal és ésszel igen. A tapasztalatok is segíthetnek. A nárcisztikus partnert a legtöbb áldozat élete legnagyobb szerelmének vagy meghatározó barátságának írja le.

Mit tehetsz, ha ilyen kapcsolatban élsz? Neked kell segítséget kérned! A porcelánboltodba engedett elefánt csak összetörni tud, de összerakni nem. A szabaduláshoz a leggyengébb pontjaidat kell (segítséggel vagy anélkül) megerősítened.

https://eletszepitok.hu/nem-tudtam-segiteni-a-paromban-tombolo-kisgyereken-kata-esete-kozelebb-vihet-a-narcisztikus-mukodes-megertesehez/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 − 5 =

hirdetés