Szecsuáni marha pirított tojásos rizzsel
Ún. bevásárlólistás étel, de a hozzávalók sokfélesége ellenére nagyon egyszerűen elkészíthető, finom étel. Lehet, hogy nem pontosan így van megírva a nagykönyvben, de mi így szeretjük. A zöldségeket lehet variálni. Wokban készítve az igazi!
Hozzávalók
40 dkg marha (fehérpecsenye)
1 kápia paprika
1 zöld kaliforniai paprika
1 chili
1 sárgarépa
5 dkg szárított shiitake gomba
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma
1,5 dl forró víz
4-5 evőkanál szójaszósz (nálam most világos)
3 evőkanál chili szósz
1 tk szecsuáni bors
1 tk koriandermag
1 centi gyömbér lereszelve
1 tk cukor
pár csepp citromlé
1,5 tk étkezési keményítő
2-3 ek mogyoróolaj
friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz
Körethez
1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
1 tk só
1 reszelt sárgarépa
1 újhagyma
2 tojás
Elkészítés
A gombát áztasd forró vízbe.
A hagymát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre.
Egy mozsárban törd össze a borsot és a koriandert.
A fokhagymát szeleteld vékonyra.
A húst és a zöldségeket vágd vékony csíkokra. (Érdemes a húst egy órára a fagyasztóba tenni, így könnyebb szép vékonyan szeletelni.)
A wok-ot hevítsd fel, öntsd bele az olajat.
A forró olajba dobd bele a húst, pirítsd meg, add hozzá az összetört fűszereket, majd egy szűrővel szedd ki a megsült húst.
Tedd az olajba a felcsíkozott zöldségeket a gombával együtt. Amikor félig megpuhult, tedd vissza a húst is. Add hozzá a szójaszószt, a chili szószt. Keverd jól el, a lángot hagyd a legmagasabb fokozaton.
A gomba áztatóvizében keverd el a keményítőt és öntsd fel vele az ételt.
Kevés cukorral és pár csepp citromlével ízesítsd, majd forrald össze, és már kész is van.
Ha elkészült, keverd hozzá a felkarikázott újhagymát és hintsd meg kevés friss korianderrel.
Nagyon gyorsan elkészül, tényleg pár perc, csak ügyelj arra, hogy az alapanyagokat a lehető legvékonyabbra vágd.
Jöhet a köret! A rizst mosd meg, majd dupla mennyiségű, sós vízben főzd készre.
Hagyd langyosra hűlni, majd hevíts kevés olajat egy serpenyőben, és tedd bele a rizst.
Egy sárgarépát reszelj apróra és keverd a rizshez.
Üss rá két tojást, és alaposan keverd el.
Amikor elkészült, zárd el a tüzet (kapcsold ki a főzőlapot), keverd hozzá a petrezselyemzöldet és a felaprított újhagymát a zöldjével együtt.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.