Tagliatelle: így készíthetsz házi szélesmetéltet
A tésztaételeket szinte mindenki szereti, ezernyi változatban ízesíthetők, így egykönnyen nem lehet megunni. Maga a tészta is sokféle változatban készül – óriási a választék. A száraztésztát egyszerűbb a boltban beszerezni, de egy ráérősebb napon érdemes otthon elkészíteni: gyúrni, nyújtani, metélni. A házi tésztának párja nincs! Aliz ezúttal száraztészta készítésébe avat be minket.
A tésztaételeket a változatos formák miatt változatosan is tálalják. Édesen vagy sósan is megunhatatlan. Végtelen variációkban kaphatóak száraztészták leveshez, rakott ételekhez. Lobogó – kevés olajjal vegyített – sós vízben pár perc alatt puhára főzhetők.
Gyerekkoromban nagyon szerettem tésztát gyúrni. Megszárítottam a kész alkotásokat, és csinos kis vászontasakba csomagoltam őket. Idővel annyira belejöttem, hogy nemcsak a formákkal, hanem a színekkel is elkezdtem kísérletezni. Pirospaprikával és petrezselyemmel csodásan lehet színezni a nyers tésztát, édes ételekhez fahéjat használok színezékként.
Hogyan készül a szélesmetélt?
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kicsit időigényes. Néhány (5-6) evőkanál liszthez hozzáadok egy tojást, egy-két evőkanál vizet és csipetnyi sót. Alaposan elkevertem a hozzávalókat, majd lisztezett nyújtódeszkán addig gyúrom, amíg kemény, de rugalmas, sima tésztát nem kapok. Vékonyra – 1-2 milliméteresre – nyújtom, feltekerem, mint egy roládot és fél centis csíkokra szeletelem.
Kész is a tagliatelle! Semmi baj nem történik, ha nem sikerül hajszálvékonyra nyújtani a tésztát! Ez csak a levestészták esetében lényeges. Még jól is esik, ha van mibe harapnunk, érezzük a tészta textúráját is, nem csak a feltétet. Ha ízesített szélesmetéltet szeretnénk készíteni, a liszthez adjuk hozzá a fűszert. A tésztát a legjobb a napon szárítani. Szép csomagolásban el is ajándékozható.
Örömteli főzőcskézést kíván, Aliz
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.