Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (22.) Otthonos arcát kezdi mutatni a ház. Helyükre kerültek a nyílászárók. Légtömörség: teljesen légzáró lesz az épületben

2012. októberében két kislányt nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal. A sorozat 1-6. részében megismerhettük az építési telek sajátosságait, Ágnes beszámolt a talaj előkészítési, alapozási munkákról, a speciális energetikai számításokról. A kivitelezés a 7. héten ‘lélektani fordulóponthoz’ ért: felhúzták a válaszfalakat a munkások. A 11. héten elkészült a tetőszerkezet, a 12. héten – karácsonyra – a tetőcserepek is felkerültek a helyükre. A 15. héten válasz- és oromfalépítéssel folytatódott a kivitelezés. A 16-19. héten – a zord időjárás miatt – lassított tempóban haladtak a munkálatok. A 20. héten elkészültek a háromszoros üvegezésű nyílászárók. A kivitelezés a kiválóan hőszigetelő ablakok beépítésével és a villanyszerelési alapmunkákkal folytatódott a 21-22. héten.

22. hét

Ez a hét nem az újdonságokról szólt. Na nem azért, mintha nem történt volna semmi az építkezésen, bizony, történt. Folytatódott például a villanyszerelés, de egyelőre még mindig az ablakok tartanak lázban. Bent vannak már több mint egy hete a helyükön, és ettől a ház annyira, de annyira meg tudja mutatni későbbi otthonos arcát! Szeretem.

Múlt héten sokáig azt figyeltem, ahogy az ablakgyártó cég három szakembere – nem állítom, hogy rezzenéstelen, de fegyelmezett – arccal mozgatja a mázsás üvegeket. Óriási tapadókorongos fogantyúkat ragasztottak az ablakra, úgy emelgették őket, köztük olyat, amelynek súlya, mint megtudtam, inkább a kétszáz kilóhoz közelített, mintsem a százhoz. A teraszüveg ilyen, a kedvencem.

Az északi oldali, kisebb nyílászárókkal viszonylag hamar megvoltak a fiúk, ezek beépítéséről le is maradtam, a hosszadalmasabb munkát a keleti, déli és nyugati oldal jelentette, ahová tíz nagy felületű üveg került. Amíg az ablakosok egy-egy darabbal bíbelődtek, a kőműveseknek volt idejük a többi nyílást előkészíteni.

Légtömörség, avagy a nyílászárók szakszerű beépítése

Laikusként fogalmam sem volt, mi számít újdonságnak, mitől lesz légtömör a beépítés, de a munkások felvilágosítottak. Az ablakoknak kihagyott nyílást, még beépítés előtt, teljes téglaszélességben kibélelték 3 centiméteres szigetelőanyaggal, szép rózsaszínnel, érdekesen nézett ki… Hagyományos házaknál ez a fázis kimerül abban, hogy ablakbeépítés után látják el egy szigetelőcsíkkal a tokon kívül eső téglafelületet. Amikor a szigetelés a helyén volt, jöhetett a háló és a glettelés. Már csak az ablakosoknak kellett iparkodniuk…

Nem is volt rájuk panasz, gyorsan, ügyesen tették a dolgukat. Az ablakokat alátámasztották, kiékelték, és vízszintezővel beszabályozták. Az ablaktok külső felületére egy olyan habos-szivacsos szerkezetű ragasztócsík került, amely tekercs formájában teljesen laposnak látszik, használatkor azonban megnő a térfogata, és végül extra módon tömít. Emellé a tokra egy vékony, de annál szélesebb párazáró ragasztószalag került, amely kívül is, belül is jócskán túllóg a tok mélységén. Ezután már csak a purhab jött, amely kitöltötte a maradék helyet a tok és a szigetelés között. Később, a belső vakolás fázisában a párazáró – szintén rózsaszín, papír tapintású – szalagot embereink ráhajtják majd a purhabra, illetve az ablaknyílás belső részére, s így glettelik rá az előkészített, légtömörré simított felületre.

Teljes lesz a légzárás.

Félelmem, azzal kapcsolatban, hogy az ablakokon lévő fa álosztók nem futnak majd egy vonalban, alaptalan volt. Remekül mutatnak egymás mellett, és örülök, hogy nem mondtam le az étkező üvegfelületén a négymezős osztásról. A felső mező minden déli oldali ablakon szépen visszaköszön.

Ahogy levonult a zord, borús és csapadékos idő, azt is leellenőrizhettem, hogy a napfény meddig jut a házban. A nappali és a gyerekszobák hozták az elvárásokat, csak az étkező volt kakukktojás, de ez sem meglepetés. Ragaszkodtunk a fedett teraszhoz, annak árán is, hogy az ablakait csak félig terítik be a sugarak, de ahogy elnéztem, épp csak a közlekedő részre nem süt be a nap. Ahol az étkezőasztal áll majd, így, tél végén biztosan napos lesz majd, és ez nekem elég.

Ezen a hétvégén családilag is kilátogattunk a házhoz. A gyerekek maradék szigetelőanyagból építettek maguknak kerti padot, dobozokból kuckót varázsoltak, tégladarabokkal rajzoltak, és nyakig sárosak lettek. Férjem az újdonsült ablakokat vizslatta, jó közelről. Megnézte itt, megnézte ott, majd félig viccelődve közölte, hogy szerinte kihagyták a középső üvegréteget az ablakokból! Szerintem egyszerűen csak kristálytiszta, csitítottam, de igazán csak akkor nyugodott meg, amikor az egyik ablak belső rétegén felfedezett egy apró pöttyöt. Éljen, megvan a harmadik üvegréteg!

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − 13 =

hirdetés