Takaros és takarékos. Extravagáns családi ház déli fekvésű üvegfallal. New York első minősített passzívházát alig kell fűteni

Ezen a hangulatos téli képen egy 146 négyzetméteres faszerkezetű családi ház látható, melynek különlegessége – ránézésre – a teleüveg fal. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen házban télen az ablak közelében vacognak a lakók, de a látszat – mint oly sokszor – csal.

Ez a ház ugyanis rendkívül energiatakarékos, fűtési energiaigénye minimális, 90 százalékkal alacsonyabb, mint átlagos házé. New York első minősített passzívháza már több telet megélt, bizonyította, hogy a német építési standard megbízható. Az épület télen, nyáron komfortos belső klímával kényezteti lakóit; meleg évszakokban a hűtésére sem kell költeni. 2011 óta van használatban. Az üvegfal extravagánsan nyitottá teszi, a speciális, déli fekvésű nyílászárók jól tartják a hőt. Az épület vastag hőszigeteléssel rendelkezik, a légtömörségi kritériumoknak is teljes mértékben megfelel, a hővisszanyerős szellőztetés is megoldott.

A 3 hálószobás, 2 fürdőszobás, a nappalival egy légterű konyhával kivitelezett, nagy belmagasságú, pajtára „hajazó” családi ház belsőépítészeti kialakítása is figyelemreméltó, igazi kis ékszerdoboz.

Az építtetők szerint a kivitelezés nem került többe, mint egy átlagos, hagyományos technológiával létesített családi ház.

Akit érdekelnek a műszaki adatok, a világ számos passzívházát felvonultató német adatbázisban – Passive House Database – megtalálja a részleteket, itt >>

Fotó: Peter Aaron, Elliott Kaufman, hudsonpassiveproject.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − öt =

hirdetés