Organikus, modern, fenntartható. Az erdei lakóház szerkezete két nap alatt készült el

Batár Zsolt az egyik legfoglalkoztatottabb kortárs építészeti fotós, képei hazai és külföldi magazinokban, szakmai folyóiratokban, online fórumokon egyaránt feltűnnek, csoportos és önálló fotókiállításon is több ízben bemutatkozott. Rengeteg épületet örökített meg pályafutása során, ezúttal a saját lakóházát mutatja meg.

Az erdei lakóház szerkezete két nap alatt készült el. Az épület koncepciója az emberi, környezeti és gazdasági tényezők harmóniájának megteremtéséről szól. A lakóház mindezzel együtt nem került többe, mintha hagyományos módon épült volna. A faépület szinte együtt lélegzik az erdővel; életét a benne élő fotóművész azóta is rendszeresen dokumentálja.

A hagyományos építészeti szemléletmód komoly kihívásokkal néz szembe a mai megváltozott társadalmi és gazdasági környezetben. Jó minőségű lakóházakra most is szükség van, de az esetek többségében hosszú idő alatt drága vagy rossz minőségű épületek épülnek. Sok esetben fel sem merül a fenntarthatóság kérdése, vagy ha mégis, akkor inkább a drága és bonyolult technológiákra helyezik a hangsúlyt, ami gyakran a mindennapi élhetőség rovására megy.

A Fotográfus Háza erre a kérdésre ad újszerű választ, amelyet a szakmai közönség az egyik legolvasottabb nemzetközi magazinból, az Archdaily-ből valamint az Építészfórumról már ismerhet. A fából épült lakóházat rangos nemzetközi zsűri és a közönség is beválasztotta a 2013-as évben megépült legjobb 6 hazai épülete közé.

– Ha egy történetben szeretném megmutatni, hogy mi számomra a kortárs magyar építészet, akkor az idei finalisták közül a Turányi Bence által tervezett ház története lenne ez – fogalmazott a Média Építészeti Díja 2013 november 7-ei díjátadó ünnepségén Kovács Dániel, a szakmai bírálók egyike.

Batár Zsolt lakóháza

Az alkotók egyszerű építési elveket követtek, a koncepcióra, az anyagokra és szerkezetekre helyezték a hangsúlyt. Szépet, minőségit és praktikusat akartak létrehozni rövid idő alatt, elérhető áron. Az eredmény meghaladta az eredeti elvárásaikat. A faházban tapasztalható klimatikus állapotok – például a fa állandóan érezhető illata – igazolták, hogy a szó szoros értelmében lélegző, élő szerkezet született. Télen az erdőből szerzett fával táplált kályhával és kandallóval fűt a család. Nyári éjszakákon az erdőből leszálló hűvös levegővel szellőztetik át, reggelente madárcsicsergésre ébrednek.

A különleges épület létrejötte annak is köszönhető, hogy a fotós és az építész együttműködése túlmutat a hagyományos megrendelő-építész kapcsolaton. Fontos szerepet vállalt a projektben az ház tulajdonosa, Batár Zsolt, aki épületeket fotóz világszínvonalon, és régi barátság köti Turányi Bencéhez. A két alkotó saját területéről hozott látásmódja találkozott a házban és formálódott közös alkotássá. Turányi erről így nyilatkozik:

– Amikor kétféle gondolkodásmód találkozik az eredmény valami teljesen új lesz, több annál mintha összeadnánk kettőnk gondolatait. Zsolttal már évek óta beszélgetünk, és ezek a párbeszédek most ebben a házban öltöttek testet.

Batár Zsolt számára a ház épülése és annak élete művészeti kísérleti terep, amely lassan fontos állomásává válik életművének. A sorozatok bensőséges viszonyról, megértésről és személyességről tanúskodnak. A ház és az erdő viszonyát nap mint nap, minden évszakban megörökíti.

Fotók: Batár Zsolt. Tervező: Turányi Bence T2.a Architects

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × öt =

hirdetés