Nelli és Levi házat épít (19.) Színek, anyagok, hangulatok: a lakástextíliákról

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 18 összeállítás itt olvasható >>

 

Mivel még mindig nem történt érdemi előrelépés (!), újra a ház belső kialakításával foglalkozom. A bútorokról már van elképzelésem, az apróbb kiegészítők nagy része megvan, és sok mindent kapunk a családtól (konyhafelszerelés, étkészlet, poharak) Már a világításról és a lámpákról is egészen konkrét elképzeléseink vannak.

A lakástextil érdekes módon azonban eddig kimaradt a tervezgetésből, noha színük és anyaguk döntően meghatározza majd a ház hangulatát. Első körben méteráru boltokban nézelődtem – jó áron lehet találni olyan anyagokat, melyeket szívesen látnék a házban is. Kedvem is lenne néhány kiegészítőt varrni, például a drapériához passzoló díszpárnákat, vagy esetleg lámpaburákat saját kezűleg is el lehet készíteni. Remek ötleteket láttam az Életszépítők Kreatív Közössége Facebook csoportban. Tetszenek a patchwork munkák is, de ezekhez azért komolyabb varrótudomány kell. Mutatósak azon textil kiegészítők, melyeknél kombinálják a különféle anyagokat.

Nemrég vettem kristály applikátort, amivel a vasalós kristályokat rögzíteni lehet szinte bármilyen felületen. Nem akarom, hogy csillogjon-villogjon minden függöny, de itt-ott egy kis ragyogás nem árt, főleg azokon a részeken, ahol nem a függöny színével vagy anyagával szeretnék kísérletezni. A hálónkban például egy diszkrét, selyemfényű sötétítőt szeretnék pezsgő vagy bézs színben- szerintem jól fog passzolni a sötétbarna bútorokhoz.

Őszintén szólva, nem vagyok oda a szőnyegekért, de belátom, van, amikor a használatuk kikerülhetetlen. Téli reggeleken mégiscsak puha szőnyegre jó először lépni, nem pedig a hideg padlóra, és fürdés után is határozottan jó szolgálatot tesz egy gumírozott aljú szőnyeg. S ezzel nagyjából ki is merítettem a szőnyegtémát, ebbe a hét helyiségbe tervezek csupán szőnyeget. Nem egyértelmű, miért nem szeretem a szőnyegeket… lehet, hogy azért, mert édesanyám túlzottan szereti őket, és ez valamiért nem követendő példaként maradt meg bennem a gyerekkorból.

A fürdőszobába az egyik szőnyeghez az ötletet az internetről vettem: egy műanyag hálóra, jó pár régi pólóra, s persze időre van szükség az elkészítéséhez. A pólókat kis csíkokra kell vágni és egyesével bekötözgetni a háló rácsaiba. Ez lesz a kádkilépőnk.

Tippjeim

Ha épp nem haladnak a komolyabb dolgok az építkezésen, foglalkozzunk olyan részletekkel, melyekre most van időnk, energiánk. Ha csak azon bosszankodnék, hogy még mindig nem kaptuk meg az ajánlatokat a kivitelezőktől, már falnak mentem volna. (Nelliék március elején szerették volna elkezdeni a tényleges építési munkákat, a szerk.).

A textilekkel kapcsolatos tippem főleg azoknak szól, akik szívesen ülnek varrógéphez. A fővárosban több olyan méteráru bolt van, ahol kifutó, utolsó tekercs anyagokat nagyon jó áron adnak! Az is meglehet, hogy egy kész asztalterítő színe fog meg, de mégis díszpárna huzatot készítenénk belőle.

Nelli
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 − 1 =

hirdetés