Barokk szépség Bécsből: a Schönbrunni kastély

Bécs egyik leglátogatottabb műemléke a barokk stílusú császári rezidencia. A schönbrunni kastély a Világörökség része. Évente másfél millióan keresik fel, a parkjában pedig több mint 5 millióan tesznek sétát.

A Schönbrunni kastélyra érdemes legalább egy fél napot szánni! Maga a terület is elég nagy – nem járható be egyhamar -, a kastélyban pedig szintén hosszú órákat lehet eltölteni. Körülbelül félszáz helyiség van megnyitva a turisták előtt a palota mintegy 1440 helyiségéből. A legenda szerint a kastély nevét a közelben talált forrásvízről – szép kútról – kapta, melyre Mátyás király talált rá vadászat közben. A palotát az 1600-as évek végén kezdték építeni Fischer von Erlach tervei alapján. Vadászkastélynak szánták, ám az 1713-ban átadott épületet Mária Terézia átépítette, végleges formáját 1780-ban nyerte el. Az I. világháború végéig Schönbrunn a Habsburgok állandó nyári rezidenciája volt. A monarchia bukását követően az Osztrák Köztársaság lett a kastély tulajdonosa, a palotát múzeummá alakították át. Rengeteg befolyásos ember, híresség megfordult itt, a palota történelmi események helyszínéül is szolgált. Itt találkozott például 1961-ben John Fitzgerald Kennedy és Nyikita Hruscsov.

Schönbrunn nevezetességei

Kastély, Gloriette, Pálmaház, Állatkert, Labirintus, Sivatag háza

A Schönbrunni kastély 200 méter hosszú. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek. A termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatók. Kívülről a gyönyörű barokk stílusú épület felidézi, milyen volt a királyi udvartartás élete a 18-19. században. A Gloriette 1775-ben épült, 100 méter hosszú és 19 méter magas. Az építményben jelenleg egy kávézót helyeztek el, melyben Bécs csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek az ide betérők.

A kastélyparkban citrom- és narancsfák, formára vágott díszcserjék sokaságában, színes virágágyásokban gyönyörködhetünk. Pálmaház és egzotikus növénygyűjtemény található a parkban, I.Ferenc József építtette 1882-ben. A fém és üveg elemekből álló pálmaház 113 méter hosszú és 28 méter magas. Számos mediterrán, trópusi és szubtrópusi növényt csodálhatunk meg itt, többek között a kereken 23 méter magas pálmát és a világ legnagyobb tavirózsáját.

A Schönbrunnban található a világ legrégebbi, ma is működő állatkertje: 1752. július 31-én nyílt meg. Különleges élmény, látványosság a szabadtéri labirintus is, amely 1698 és 1740 között létesült. Területe 1715 négyzetméter. A világ sivatagaiból származó növények és állatok láthatók a Sivatag házában. A növényeket az élőhelyükre jellemző állatvilág képviselői veszik körül. A növények egy része Ausztráliából és Dél-Afrikából származik.

Schönbrunn weboldala: www.schoenbrunn.at >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizenkettő =

hirdetés