A négy évszak tükrében a Dombházam. Különleges fotóskísérlet: egy magyar organikus lakóház 365 napja

Tíz éve költöztek be Mártiék a Szentendrei-szigeti zöldtetős dombházukba. Az organikus épület a fiatal házaspár elképzelései alapján valósult meg, a kivitelezést is maguk irányították. A különleges épület külső jegyeiben jelentősen eltér a hagyományos családi házak formavilágától. A földbe süllyesztett ház oldalán és tetején cserjéket, virágzó dísznövényeket telepítettek. A spirál formát követő extenzív zöldtető teljes egészében bejárható, tavasztól késő őszig színpompás virágok tarkítják. Márti a közelmúltban blogot indított és Facebook oldalt nyitott; szeretné bemutatni az érdeklődőknek a dombház jellegzetességeit, a kivitelezés folyamatába is beavatja az olvasókat. A Dombházam elnevezésű Facebook oldalon egy éven át naponta láthatunk friss képeket az épületről és a zöldtetőről. Villáminterjúnk Mártival.

– Hogyan pattan ki valakinek a fejéből, hogy dombházat szeretne?

– Kispesten laktunk, egy panelház 11. emeletén, amikor megfogalmazódott bennünk, hogy egyáltalán építkezni szeretnénk. Születésnapomra kaptam egy könyvet: A természetes ház könyve. Beleástuk magunkat, és a legjobban a dombházak fogták meg a fantáziánkat. Gondoltuk, ha már építkezünk, legyen különleges, igazán nekünk tetsző.

dombhazam_sorozat_1

– Milyen indíttatásra született az ötlet, hogy házatokat egy éven át fotózd és megmutasd?

– D. Tóth Kriszta 365 napon keresztül minden nap készített magáról egy no smink, no retus, no filter képet, és posztolta a Facebook oldalán. Kíváncsi volt, hogy mennyit változik egy negyvenéves nő arca 365 nap alatt. Én ugyanezt szeretném végigvinni a házunkkal. Napi szinten nem lesz látványos a változás, de – mivel élő ház – évszakokban mérve már igen. A Dombházam Facebook oldal indulásának napján, 2016. február 3-án kezdtem a fotózást; egy éven át lesz látható minden nap, mindenféle módosítás nélkül, a maga nyers valóságában a ház. A Julie és Julia c. film központi témája is inspirálóan hatott rám, az egyik szereplő egy éven keresztül blogot ír egy vállalásáról – mindez a kitartásról is szól.

– Sokan azt gondolhatják a házatokat, a kerteteket látva, hogy szakavatottak vagytok, építészek, kertészmérnökök, akik értenek ház- és kertépítéshez. Valójában mi a foglalkozásotok?

– A férjem építette a házunkat. A kezdetekkor még egyáltalán nem értett hozzá, de beletanult. Az építkezés alatt több szakmát is kitanult autodidakta módon. A burkolást is ő készítette. Én kertészmérnök vagyok. Meggyőződésem: ha teljes erőbedobással és lelkesedéssel csinálunk valamit, előbb-utóbb az adott terület szakértőjévé válunk.

dombhazam_sorozat_3

dombhazam_sorozat_8

– Tíz éve éltek a házban – az eltelt idő igazolt titeket? Ha a 3 legjobb tulajdonságát kellene kiemelni a háznak, melyek lennének azok?

– Nagyon szeretünk itt élni, ebben a „zöld környezetben”. Nehéz mindezt megfogalmazni. A ház velünk együtt él, fejlődik – még most sincs teljesen kész minden. Szeretjük a napfényes belső tereket, jól esik ránézni az ívelt formákra. Nagymértékben sikerült függetlenednünk a közművektől, már csak egy energiaszolgáltatótól függünk, de már ebben is van változás, hiszen van napkollektorunk a melegvíz előállításához. A ház fenntartása, rezsije sem ugyanannyi, mint egy hagyományos házé. A ház teljes mértékben a saját munkánk, ezért minden szeglete rólunk és hozzánk szól.

Dombházam blog >>

Dombházam a Facebookon >>

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc + 12 =

hirdetés