Kés, villa, olló… Okosfonozó, tabletező ovisok kínos meglepetései. Butító kütyük

Számítógép, okostelefon, tablet – ma már elképzelhetetlen az élet nélkülük. Csemetéinknek – beleértve a totyogókat is – természetes, hogy mobillal is lehet fotózni, videókat készíteni, filmeket nézhetünk az interneten, számtalan mobil alkalmazást tölthetünk le; beleszületnek a kicsapongó internetes kultúrába. A bölcsis, ovis gyerek előszeretettel játszik anya, apa okosfonjával. Csakhogy a készülék össze van kötve a világgal, az okosfon, a tablet tele van internetes programmal, egy gombnyomással elérhető a Facebook, az Instagram, a YouTube… Attól, hogy a gyermek még nem tud olvasni, világbajnok módon képes az érintőképernyőn matatni, kínos pillanatokat szerezve a gyanútlan szülőknek.

Ki posztolt a Facebookomra?

A gyerek játszi könnyedséggel megnyitja a Facebookot tableten, okostelefonon – csak rányom az ikonra, s máris bent van a rendszerben, a közösség aktív tagjaként. Aktív, vagyis nem kukkolni ment fel, hanem megnyilvánulni. Lájkolni, lájkolgatni. Mindent. Bármit, amit te magad soha nem lájkolnál. A profilképedeidet, unszimpatikus politikusokat, celebeket, ismerős halálhírét…hisz olvasni még nem tud, csak annyit ért, ha megnyomja a hüvelykujjas gombot, az pittyegő hang kíséretében kékre vált. Jó játék. Haladó szint, amikor kommentet is pötyög írástudatlanul a szomorú eseményhez részvétkifejezés gyanánt: dfnfinxOtDI2boeeeeeeeeeeeee. Ha mindez délelőtt kilenckor történik, ki lehet magyarázni: nem magadon kívül, hanem a fürdőszobában tartózkodtál, miközben a gyerek magához ragadta az okosfonodat.

A négy-ötévesek posztolni is képesek. Helyettünk. Készítenek pár tucat fotót a parkettáról, a mosatlan edényekről, a lábfejükről, anyuka, apuka legelőnytelenebb arcairól, rányomnak a megosztás gombra, s a vállalhatatlan képek máris a közösségi oldalon díszelegnek: körberöhöghetők, kommentelhetők, lájkolhatók. Kínos, ha a szülői észlelés pillanatáig hosszú percek, esetleg órák telnek el. Ha egy Facebook ismerősünk sem hív fel azonnal a fura bejegyzések láttán, van okunk gyanakodni: kik is a barátaink?

Fotó: Devon Christopher Adams

Fotó: Devon Christopher Adams

Mobilon eltapsolt forintok

A mobil készülékekre – okosfonra, tabletre – letölthető alkalmazásoknak se szeri, se száma. Hasznosak is akadnak közöttük. Az alkalmazások egy része szabad préda, vagyis ingyen letölthető a készülékre. Aztán vannak a trükkös alkalmazások, melyek egy darabig ingyenesek, majd a teljes értékű használatért menet közben nyújtják be a számlát. A fizetés is a virtuális térben történik. Androidos készülékekre például a Google Play áruházban a Google-fiókodban megadott fizetési módokkal vásárolhatsz. Minden egyes vásárláskor ez az alapértelmezett fizetési mód, tehát csak egyszer, az első vásárlásnál kell beállítani. Mit jelent ez? Ha nem vagy elég éber, a gyermek néhány gombnyomással fél óra alatt eltapsolhat akár tízezer forintot is, cserébe pár új, felesleges és idegesítő alkalmazás foglalja majd az értékes tárhelyet az okos készülékeden. Nem árt az éberség tehát, ha a csemete megnyitja az általad korábban letöltött alkalmazásokat, mert a tudtodon kívül fizetős kiegészítőket vásárolhat hozzá.

Amikor a YouTube a mesemondó

A videómegosztót is imádják a gyerekek (bezzeg, a mi időnkben, hétfőnként nem volt adás a tévében…). Bármikor megnézheti a kedvenc meséit, nem kell a tévéműsorhoz igazodnia, elfelejtheti a megunt DVD-ket. Tanulhat is: mondókákat, verseket…a YouTube tehát nem ördögtől való, csak tudnunk kell, mi van épp műsoron. Ne hagyjuk a YouTube-ot és a gyereket sokáig kettesben, mert seperc alatt felfedezhet nem neki való tartalmakat, akciófilmeket…lefejezős videókat. A YouTube nem pótolja a könyvből, fejből mesélést: a gyerek számára ez jelenti a valódi közös élményt és figyelmet.

számítógép

Butító okosfonok

A mobil készülékekre írt programoknál (alkalmazásoknál) maradva…tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a gyerekek készségfejlesztését célzó alkalmazások ténylegesen fejlesztenek. Vagy hogy azt a készséget fejlesztik, amit fejleszteni kellene. Vegyük a különböző színezőket. Érintőképernyős készüléken kiszínezni egy mintát a mutatóujj aktív használatával teljesen más, mint kézbe venni egy színes ceruzát, azt három ujjal szakszerűen-szabályosan megtartani, és a mintákat kiadó vonalakon belül maradva apró mozdulatokkal satírozni. Ne legyenek illúzióink: az efféle alkalmazások rendszeres használata többet árt, mint használ, hiszen értékes, ténylegesen hasznosan tölthető idővel rövidíti meg a fejlődőképes gyermeket. Színezni biztosan nem tanul meg, s az iskolaérettséghez alapvető fontosságú ceruzakezelést sem sajátítja el.

Hasznos alkalmazások

A kor adta vívmányokat természetesen nem kell tiltani a gyermekek elől; elég, ha figyelünk. Az okos kütyüket okosan is lehet használni.

Kid Mode

Különféle okos megoldások léteznek az okoskütyüs balesetek megelőzésére. A készülékek ún. Kis Mode-ban is használhatók, amivel megelőzhető, hogy a gyermek nemkívánatos weboldalakra tévedjen, vagy fontos dokumentumokat, fotókat töröljön a készülékről. A Kid Mode segítségével szórakoztató és koruknak megfelelő játékokat érhetnek el.

Clean Master Security

Ugyancsak hasznos alkalmazás a Clean Master Security (CM Security), amely bizonyos programokat, funkciókat (Facebook böngészés, írás, képgaléria stb.) jelszó segítségével zárol a készüléken. Érdemes letölteni! Android, iOS, Windows és BlackBerry rendszerre egyaránt találunk hasonló alkalmazásokat.

Nyitókép: Richard Leeming

Együtt a Biztonságos Internetért – Te mit teszel érte?”

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day, SID) az Európai Unió Safer Internet Program keretein belül ma már a világ több mint 100 országában – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában – minden év februárjának második keddjén rendezik meg. A program része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. Az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, ami szinte mindenkinek megkönnyíti, érdekesebbé teszi az életét. Az internethasználók csak 1-2 %-ával van probléma, akik viszont rendszeresen visszaélnek az internet által adott lehetőségekkel. Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett 2016-ben a SID szlogenje: „Együtt a Biztonságos Internetért – Te mit teszel érte?”

Webajánló

Safer Internet – Biztonságos Internet

www.bibianeten.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − hat =

hirdetés