Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (26-27.) Kőművesek a házban. Energiatudatos konyhatervezés. A garázskaputól a fürdőszobacsempékig

Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! címmel sorozatot indítottunk múlt ősszel. Két kislányt nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

26-27. hét

A minap végre belezümmögött egy bogár a fülembe! Soha ennyire nem örültem neki. Egy ilyen apróság képes volt arra, hogy megerősítse abbéli hitemet, hogy a tél mégsem tart örökké. Ha még csak alig-alig is, de éledezik a természet. Magukhoz tértek a kőműveseink is.

A vakolás nagyjából kész!

Négy hét telt el úgy, hogy a házunknál nem történt érdemi dolog, aminek a hó, a viharok, és a tartósan fagypont körüli hideg volt az oka. A mögöttünk álló hét is inkább még csak bizonytalankodó tavaszelő volt, a reggeli mínuszokkal, az erős széllel, de miután ideiglenes ajtót kapott az épület, és a garázs felőli bejáratot is bedeszkázták az emberek, szinte észrevétlenül – mert én is csak később szereztem róla tudomást – megkezdődött a munka. Négy kőműves négynapi munkája van benne, hogy a házat teljesen bevakolták belül. Az ablakokat lefóliázták, és mindenhol szépen, egyenletesen felhordták a vakolatot a téglafalakra. Ennek a műveletnek egy héttel korábban is nekiálltak volna, a vakológép már tettre készen várt a házban, de akkor támadtak újra a fagyos éjjelek és nappalok, ezért várni kellett. A vakolás tehát félig-meddig kipipálva, már csak a simító vakolás van hátra, erre még két napot szánnak a munkások.

Konyhatervezés energiatudatosan

Hirtelen felgyorsultak az események más szempontból is. Már három hete intenzíven tervezzük a konyhabútort, egy remek kis konyhastúdió szakemberével. A mostani otthonunk konyhája is náluk készült, máig meg vagyunk vele elégedve. Sok munkaórát szántunk rá, hogy a prospektusokat lapozgatva, a számítógép előtt ülve, a mintadarabokat nézegetve vegyük sorra egyesével a bútor elemeit. Sokat variáltunk, mert több funkciónak kellene eleget tennie ennek a helyiségnek, és nem könnyű megtalálni a legjobb megoldást. De megvan!

A konyhai gépek listája valamivel gyorsabban állt össze, ezeknél határozott elképzelésem volt, extra igényem pedig alig. Alapvető kritérium volt részemről, hogy minden berendezés legalább A energiaosztályú legyen, tudásában hozza az általam eddig is használt és kihasznált szintet, de annál semmivel se legyen „feleslegesen okosabb”, így nem dobunk ki pénzt az ablakon. A legtöbb gép szerintem teljesen átlagos kategóriájú, egyedül a főzőlap lesz számomra is újdonság: indukciós fajtát választottunk, energiatakarékossági szempontok miatt.
Kíváncsian várom, milyen lesz rajta sütni-főzni, mindenhonnan azt a tanácsot kaptam ugyanis, hogy készüljek fel, újra kell tanulnom az idő fogalmát…

A garázskaputól a fürdőszobacsempékig – Jöhet a tereprendezés!

Egy másik szál az események sorában a válogatás. Megrendeltük például a garázskaput, fehéret. A napokban tervezem nyakamba venni a várost, csempe, járólap és szaniter ügyében. A konyhai és fürdőszobai fali csempékkel kapcsolatban egészen konkrét tervem van már, más helyiségekről viszont még nem döntöttem, sok mindenre nyitott vagyok. Túl vagyunk egy találkozón egy kerttervező és növényvédő szakemberrel, akivel azt beszéltük át, hogy milyen teendőink vannak a beköltözés előtt, ha élhető környezetet, élő növényzetet szeretnénk magunk körül látni az ott töltendő első napjainkban. Sürgős tereprendezést tanácsolt, ám ez még kicsit várat magára, hiszen a ház közvetlen környékét egyelőre nem tudjuk ehhez megtisztítani. Mindenesetre foglalkozunk a kérdéssel, és hamarosan egy kertészeti növénymustrára is hivatalosak vagyunk.

Ennél egy picit fontosabb és gyakorlatiasabb hír, hogy minap egy jó adag szigetelőanyag is megérkezett a telekre, amelyből elsőként az aljzatba, aztán majd a külső homlokzatra kerül. A gépészeti munkálatokkal még várnunk kell, a kivitelezést segítő építészünk szerint azonban semmivel sem késtünk el, az időjárás miatt elvesztegetett hetek ellenére sem. A hosszúra nyúlt kényszerszünet némiképp megnehezíti, hogy itt és most, újra felvegyem a fonalat, már ami az építkezés fonalát illeti, de előttünk a nagy tavaszi etap, ami az erre tervezett három hónappal nagyon izgalmasnak ígérkezik!

Fotó: Haitzmann Ágnes, Horváth Tamás, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × kettő =

hirdetés