Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok. November második hétvégéjén ismét kinyit jó néhány passzívház, az energiatakarékos épületek ingyenesen látogathatók

A hagyományoknak megfelelően november második hétvégéjén a világ számos országában látogathatók lesznek – egyénileg és csoportosan – a minősített passzívházak; jellemzően magánépületek tulajdonosai, tervezésben, kivitelezésben közreműködő szakemberek fogadják a látogatókat, de felkereshetők középületek, kereskedelmi célú épületek is.

Az ingyenesen látogatható programsorozat célja, hogy az érdeklődők első kézből informálódhassanak az energiahatékony építés csúcstechnológiáját jelentő passzívház szabványról. Láthatják, milyen egy igazi passzívház, milyen tervezési, belsőépítészeti, épületgépészeti megoldásokat alkalmaztak az adott épületben. Minden épületben szakavatott programvezetők fogadják a vendégeket. A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok rendezvény minden évben sok látogatót vonz; a német szervezéssel összhangban Magyarországon 2009 óta kereshetők fel megépült vagy kivitelezés alatt álló passzívházak november második hétvégéjén a Passzívház Magyarország Egyesület szervezésében. 

Egy budapesti passzívház

A magyar programoknak van egy weboldala, a korábbi években bemutatott passzívházakról itt lehet informálódni >>

A magyar szakmai egyesület a Nemzetközi Passzívház Szervezet – iPHA – magyar tagja hosszú évek óta, minősített passzívháztervezőkből, passzívház-kivitelezésben járatos szakemberekből áll, évek óta szakmai kapcsolatot ápolnak a Wolfgang Feist fizikusprofesszor által alapított német anyaintézménnyel, a darmstadti székhelyű Passivhaus Institute munkatársaival. 

Feist professzor dolgozta ki a ma már világszerte szinte minden épülettípusnál eredményesen alkalmazott passzívház-szabványt, amellyel jelentős, a hagyományos épületek fogyasztásához képest akár 90%-os energiamegtakarítás érhető el az épület fűtésigényét, primer energiaigényét tekintve. A passzívház szabvány 1991 óta érhető el és az azóta eltelt időszakban sokan fejlődött – már nem pusztán az energiatakarékos működés elérése a cél a tervezés és épületkivitelezés során, hanem az energiatermelés! Kezdetben az ún. Passive House Classic szabvány létezett, néhány éve ezek kiegészültek a  Passive House Plus, valamint a  Passive House Premium szabványokkal. Megújuló energiaforrások alkalmazásával ma már elérhető, hogy egy passzívház energiát termeljen.

Egy friss példa: készül az első magyar napelemes cseréppel burkolt tető. Az épület passzívház lesz.

Tervező: Zéróenergiás Tervezés Kft.

NEMZETKÖZI PASSZÍVHÁZ NYÍLT NAPOK

2018. NOVEMBER 9-11.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok magyarországi programjairól az esemény Facebook oldalán lehet tájékozódni. Itt érhető el >>

Nyitókép: Egy passzívház nappalija, Észak-Írországból

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 4 =

hirdetés