Mi mindenre jó a tojáshéj? Ne dobd ki, használd fel!

A tojás nélkülözhetetlen alapélelmiszerünk (ha nem vegán étrendet követünk), ebből fakadóan folyamatosan keletkezik tojáshéj a háztartásban, s általában a szemetesben landol. Érdemes azonban gyűjtögetni, mert számtalan módon felhasználható.

Talajfertőtlenítésre

Ha virágot ültetünk, az összetört tojáshéjat dobjuk  bele az ültetőedénybe, vagy az ültetőgödörbe – hozzákeverhetjük a cserepes virág földjéhez is. A tojáshéj felszíni talajfertőtlenítésre is alkalmas.

Szobanövények földjének fertőtlenítésére

Ha nem szeretnénk a tojáshéjakat növények talajára szórni, áztassuk vízbe a héjakat, hagyjuk órákig ázni, s az így kapott oldattal locsolhatjuk a virágokat.

Ültetőedényként

Praktikus ültetőedények palántaneveléshez. A képre kattintva olvasható összeállításunk

A megtisztított tojáshéj alján nyissunk egy kis lyukat, hogy a felesleges víz kifolyhasson, majd töltsük meg földdel! Héjanként 1-2 magot tegyünk bele. Ha a növény elég nagyra nőtt, csak törjük össze a héjat, és máris átültethető vagy kiültethető a szabadba.

Csigák ellen

Az összetört tojáshéjjal körbeszórhatjuk a védeni kívánt növényeket, és így távol tarthatjuk a mohó csigákat.

Csigák ellen jó a szódabikarbóna is – összeállításunk a képre kattintva olvasható

Súrolószerként

A tojáshéj remek súroló! Ha apróra törjük, segít a felületek tisztításában. Érzékeny anyagok tisztításához – például teflon – ne használjuk!

Szűk szájú váza, üvegpalack tisztításához

Könnyen megtisztíthatjuk a szűk szájú flakont, palackot, ha apróra tört tojáshéjat szórunk bele, majd néhány csepp mosogatószert és egy kis vizet öntünk rá, és alaposan összerázzuk. A héjak segítenek eltávolítani a flakon faláról a lerakódásokat.

Kálciumpótlásként, táplálékkiegészítőnek

Az alaposan átmosott, majd megszárított héjakat őröljük porrá, majd tegyünk belőle joghurtba, turmixba, gyümölcslébe stb. Házi kedvenceink ételébe is keverhetjük, tollas barátaink is meghálálják.

Komposztálható

A komposztálás alapjairól készített összeállításunk a képre kattintva olvasható

Ha pedig a fentiek közül egyik megoldás sem szimpatikus, nyugodtan dobjuk a komposzthalomra. Ha nem szeretnénk, hogy kóbor állatok széthurcolják, törjük apró darabokra.

Írta: Hegedűs Eszter, Dejavu Világ

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − kettő =

hirdetés