Csomagolásmentes május. Vásárolj okosan, mondj nemet a felesleges és környezetterhelő csomagolóanyagokra!

Évek óta viszek magammal textiltáskát, ha tudom, hogy be kell mennem hazafelé boltba. Eleinte anyagi megfontolásból, majd rájöttem, hogy rengeteg nejlonzacskótól mentem meg magamat és a környezetemet, ha mindig lapul a táskámban egy vászontáska, és abba pakolok, nem pedig a műanyag, „nem lebomló”, sőt, sok esetben nem is kényelmes szatyorba.

Egyre többen utasítják el a környezetszennyező csomagolást, és egyre többen szedik a paradicsomot a piacon vagy a közértben vászonzacskóba. Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy „kis lépés az embernek nagy lépés az emberiségnek” – nos, ez pont ez az eset. Nekünk nem nagy ügy egy textilszatyrot magunknál hordani, a természetnek viszont nagy szolgálatot teszünk vele, és minél többen vagyunk, annál nagyobb hatást érhetünk el.

Kép: JÖN Alapítvány

Hallottál a Csomagolásmentes májusról? 2019-ben is egész hónapos csomagolásmentes kihívást hirdet a JÖN Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonya, Tóth Andi. Nincs helyhez és időhöz kötve az esemény, csak hozzád és mindenkihez, aki követi vagy csatlakozik. Az esemény célja a tudatos vásárlás rutinná tétele: minél többen vásároljunk átgondoltan és minél kisebb hulladék termeléssel, kerülve a túlcsomagolt termékeket.

A Csomagolásmentes május keretén belül sok érdekes és tanulságos cikket olvashattok a témában, alternatív megoldási javaslatokat is mutat be a csapat, lesz flashmob és sok figyelemfelkeltő videó. Illetve mindenkit a #hulladéknélkül, #csomagolásmentes hashtagek használatára ösztönöz a csapat. Persze nem mindegy, hogy milyen poszthoz vagy képhez használjuk a megadott hashtageket.

A csatlakozás feltétele: készíts egy fotót, amin hulladék nélkül vásároltál, majd posztold ki #hulladéknélkül hashtaggel Instagramon vagy Facebookon. Mutasd meg, hogy csomagolásmentesen is lehet vásárolni; juttassuk el minél több emberhez ezt az üzenetet!

A május a megújulás hónapja, újuljunk meg a természettel együtt, és tegyük meg neki ezt az apróságot, hogy nem az csomagolt termékeket választjuk!

 

Részletek >>

Írta: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + nyolc =

hirdetés