Gyanús anyajegy az arcon. Szerkesztőnk beszámolója egy sebészeti beavatkozásról 2.

Kedves Olvasók, köszönöm az érdeklődő üzeneteket. Folytatom a beszámolót.

Tegnap – szeptember 11-én – távolították el a varratokat, a beavatkozástól számított 7. napon. Azt hittem, legalább 10-14 napig várni kell vele, de megtudtam, hogy ez nem indokolt, amennyiben a műtéti heg problémamentesen gyógyul. Szerencsére nem volt gond, így magam is megtapasztalhattam, hogy az arcbőr rendkívül gyorsan képes regenerálódni. (Nem fájt a varratszedés, pedig tartottam ettől.)

Az első beszámolóban írtam, hogy a gyanús anyajeggyel együtt meglepő módon „nagy” bőrrészt távolítottak el (ahhoz képest persze, hogy nem így képzeltem). A vágás hosszát most már pontosan meg tudom mondani: 2,5 centis. Egy függőleges vágás az arcom közepén… Elsőre sokkolt, de hamar elfogadtam. Az eltávolított bőr legnagyobb mélysége kb. fél centi. A kimetszés babérlevél forma, mert így lehet szépen összevarrni, s így biztosított a szép heggyógyulás. Az anyajegy-kimetszés helye valamennyire látszani fog, de ha minden jól megy, nem lesz feltűnőbb egy szolid nevetőráncnál.

A szövettani vizsgálat eredményére néhány napot még várnom kell. Nem aggódom, nem „agyalok”, épp elég fejfájást okozott a furcsán változó anyajegyem az elmúlt hetekben. Bízom abban, hogy nem találnak rosszindulatú elváltozást.

Készítettem fotókat. Nem számít, hogy nem esztétikusak. A valóságot mutatják. Jó, ha látjátok az anyajegy-eltávolítás gyógyulási fázisait, pláne, hogy arcról van szó…

A műtéti heg a 8. napon. Egyelőre sebtapaszt kell viselnem, de a gyógyulás folyamatát speciális krém használatával gyorsíthatom. Aloe Vera gélt ajánlanak és/vagy az ún. Cicaplast gélt. Utóbbit választottam. Bőrgyógyászati beavatkozások és varratszedés után ideális hegekre.

Még legalább egy hétig sebtapaszt kell viselnem, ún. sebzáró csík védi a heget. Az alábbi – Nexcare – speciális sebtapasz akadályozza a seb újbóli megnyílását, elősegíti a gyógyulást, csökkenti a forradás kialakulását.

A 3 mm széles sebtapasz, amit a varratszedés után viselek, sokkal szolidabb, mint a vastag tapaszok, amelyek egy hétig „világítottak” az arcomon. (Érdekes volt látni a reakciókat; a baráti élcelődéstől, a „vakságon”, a leplezett kíváncsiságon vagy döbbeneten át mindenféle reakcióban volt részem, sőt, ma valaki kedvesen jelezte, hogy le kellene törölnöm az arcomról az ételmaradékot.) A tapaszt a krémezés miatt naponta 2-3 alkalommal cserélem.

A kisműtét utáni napokban semmit sem érzékeltem, nem húzódott, viszketett, szúrt stb. a sebhely, észrevétlenül gyógyul.

Többen érdeklődtetek a beavatkozás költségei felől. A krémmel, a tapasszal együtt 35 ezer forintból kijött a műtét, a múlt pénteki kontroll és tapaszcsere, valamint a tegnapi varrateltávolítás. Az ambuláns kisműtétet Dr. Faludi Péter bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos végezte (Budapesten), merem őt ajánlani. 

Az esetemet azért osztom meg, hogy felhívjam a figyelmet arra: foglalkozni kell a bőrünkkel is, különösképpen figyelni kell az anyajegyekre, a bőr gyanús elváltozásaira. Egy ismerősöm alig tudta rábeszélni a barátnőjét, hogy nézesse meg a combján található anyajegyet. A lány végül beleegyezett. Az anyajegyet sebészeti úton eltávolították. A szövettan eredménye: melanóma, korai stádium. Figyeljetek a bőrötökre testszerte, fontos, hogy legalább éves rendszerességgel szakorvos is szemrevételezze a foltokat, anyajegyeket. A melanóma jó ideig észrevétlen és egyáltalán nem fáj, de nagy „galibát” tud okozni…

A gyógyulás folyamatáról pár alkalommal fogok még képes beszámolókkal jelentkezni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

hirdetés